- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect inedit! Cursuri în valoare de 14 milioane de euro pentru o categorie de români

28 Feb, 22:55 • Bumbeneci Diana
Cursuri de prim ajutor, nutriție și etică pentru educatoare și îngrijitoare. Se investește în noul proiect peste 14 milioane de euro
Proiect inedit! Cursuri în valoare de 14 milioane de euro pentru o categorie de români

Reprezentanții Guvernului au luat primele măsuri, după nenumăratele incidente grave din creşe şi grădiniţe. Aproximativ 20.000 de educatoare şi îngrijitoare vor fi instruite cum să se comporte cu preşcolarii şi cum să le acorde primul ajutor în caz de nevoie. Valoarea cursurilor depăşeşte 14 milioane de euro.

Cursurile pot salva viețile elevilor

Odată, un copil s-a înecat la masă și, din fericire, educatoarea a știut să acorde primul ajutor. Și am mai avut un caz când un copil a alunecat în baie și, la fel, am știut să intervenim”, a declarat Maria Todereanu, director de grădiniță din municipiul Suceava, pentru Antena 3 CNN.

Se vor închide școlile pe timpul iernii? Sorin Cîmpeanu anunță ce îi așteaptă pe elevi
Se vor închide școlile pe timpul iernii? Sorin Cîmpeanu anunță ce îi așteaptă pe elevi

Ministerul Educaţiei a mai transmis că are în ca obiectiv principal de viitor ca toate cadrele didactice să fie instruite. Tocmai de aceea a lansat un proiect prin care 20.000 de educatoare şi îngrijitoare vor putea participa la cursuri de formare profesională.

E nevoie ca personalul din creşe să înţeleagă cum poate să stimuleze cognitiv un copil, care sunt nevoile unui copil, pentru tronsonul de vârsta 0-3 ani, neacoperit până acum de niciun tip de program de calificare, de formare în liceele pedagogice din România sau în facultățile de Științele educației”, a declarat Daniela Vișoianu, expertă în educație.

Doritorii se pot înscrie până pe 1 aprilie. Valoarea proiectului, finanţat prin PNRR, depăşeşte 14 milioane de euro, ceea ce înseamnă că pentru instruirea fiecărui educator se vor cheltui câteva sute de euro, bani suportaţi de stat.

În acest sens, cadrele didactice sunt interesate de aceste cursuri, potrivit directorilor de grădiniță.

Am observat dorinţa cadrelor didactice de a face acest gen de cursuri”, a mărturisit Maria Todereanu, director de grădiniță din municipiul Suceava.

În judeţul Suceava, de exemplu, cursurile de nutriţie sau cele de prim ajutor sunt acum contra cost.

Fiind cu taxă, sunt mai greu accesibile. Numărul de accesări pe aceste cursuri este destul de mic. Sinceră să fiu, nu sunt prea multe solicitări. Asteptam să îşi manifeste interesul cei vizaţi”, a declarat Daniela Zup, metodist Casa Corpului Didactic Suceava.

Pe lângă cursurile de prim ajutor, educatoarele vor urma ore de nutriţie, cursuri de digitalizare şi, foarte important, vor învăţa cum să se comporte cu copiii.

Poți citi: Rabla pentru sobe 2024. Ministerul Mediului anunță când ar putea fi lansat programul

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult