- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recomandările lui Raed Arafat în cazul unei pene masive de curent în România. Perspectiva blackout-ului a creat isterie în rândul românilor: generatoarele s-au vândut ca pâinea caldă

05 Dec, 15:25 • Stefan Simion
Raed Arafat susţine că riscul unui blackout în România este unul extrem de mic. Totuşi, şeful DSU a făcut câteva recomandări pentru situaţia în care, la un moment dat, ţara noastră se va confrunta cu o pana masivă de curent.
Recomandările lui Raed Arafat în cazul unei pene masive de curent în România. Perspectiva blackout-ului a creat isterie în rândul românilor: generatoarele s-au vândut ca pâinea caldă

Deşi Raed Arafat spune că un blackout este puțin probabil, românii au intrat în panică. Mulţi dintre conaţionali au invadat magazinele care comercializează generatoare de curent, iar aparatele se vând ca pâinea caldă.

Recomandările lui Raed Arafat în cazul unui blackout în România

Omul de acasă trebuie să aibă o sursă de lumină, pentru că prima care se întrerupe este lumină. Asta este foarte ușor de făcut, mai ales în ziua de astăzi, când ai sisteme de iluminat pe LED care pe o baterie pot să ducă ore bune, adică iluminatul de urgență. Deci asta este un aspect. Doi, alimente neperisabile care nu trebuie să fie gătite neapărat, adică pe care pot să le consum imediat dintr-o conservă.

Trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale pentru cele trei zile, trebuie să ai o sumă mică de bani lichizi, pentru că nu ești sigur dacă ATM-urile vor merge ca să retragi bani. Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puțin, adică trei zile. Pentru aceste trei zile trebuie să se calculeze apă minim 2 litri pe persoană, recomandabil chiar 4 litri pe persoană pe zi”, recomandă şeful DSU.

Citeste si Premierul Ciucă vine să îi liniștească pe românii care se tem că vom rămâne în pană de curent: „Probabilitatea de a intra într-un blackout este foarte, foarte mică”

Inevitabil, au apărut şi speculanţii care cumpără generatoarele din țara noastră și le vând la suprapreț în Ucraina, acolo unde penele de curent sunt frecvente.

Nu mai găsiți niciun fel de generator. Nu mai găsiți nicăieri. Nu mai au… furnizorii nu mai au deloc. Au stocuri zero. Au zis că până în mai… la revedere! În multe magazine nu se mai găsesc generatoare de curent. După anunțul făcut de secretarul de stat Raed Arafat, oamenii au început să cumpere toate aparatele care produc curent și de care ar avea nevoie în cazul unui lockdown. Sunt însă și speculanți care vând generatoarele din țara noastră în Ucraina, la suprapreț”, susţine un comerciant într-un material realizat cu camera ascunsă de România TV

Spre exemplu, un generator de 2000 de wati este cumpărat din România și este trecut granița în Ucraina, iar acolo este vândut cu sute de dolari.

Specula cu generatoare a înflorit

Şeful DSU spune că vor fi făcute verificări în instituţiile care fac parte din infrastructura critică pentru a vedea dacă acestea sunt dotate cu generatoare de curent şi rezervoare de apă. În cazul spitalelor, acestea sunt esenţiale în cazul în care au loc întreruperi la energie electrică.

Pentru infrastructura critică, aşa cum este definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Nu poţi să fi o instituţie clasificată ca fiind esenţială şi să nu ai redundanţa pe partea de curent şi nu numai. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp.

Citeste si Europenii se pregătesc să stingă lumina! UE face scenarii pentru marea pană de curent

Spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă. Eu, din ce ştiu, toate spitalele judeţene şi cele mari au aşa ceva. Noi am avut o discuţie la departament şi o să avem astăzi o discuţie cu colegii de la IGSU. În primul rând, verificarea trebuie să o facă fiecare instituţie în parte, să-şi verifice resursele şi asta e o chestiune periodică.

Verificarea se face permanent de către instituţii, dar în următoarea perioadă vom avea şi verificări să fim siguri că toată lumea a înţeles mesajul că trebuie să aibă acest sisteme funcţionale”, a declarat Arafat, potrivit Agerpres.

El a adăugat că şi benzinăriile ar trebui să fie dotate cu astfel de generatoare şi nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, acestea să fie obligate prin lege să le deţină.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult