- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rareş Bogdan acuză Black Sea Oil & Gas că vinde gazul companiilor străine: „Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român”

30 Sep, 13:50 • Gabriela Andreescu
Rareș Bogdan s-a declarat „profund mâhnit” din cauza faptului că primul gaz extras de Black Sea Oil & Gas a fost contractat deja de grupul Engie pe trei ani. Oficialul PNL consideră că această acțiune contravine legii românești.
Rareş Bogdan acuză Black Sea Oil & Gas că vinde gazul companiilor străine: „Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român”

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat, în cadrul emisiunii Talk News de la Profit News TV, că este profund mâhnit din cauza faptului că primul gaz din platforma continentală, extras de Black Sea Oil & Gas, a fost contractat deja de grupul Engie pe trei ani.

Rareș Bogdan trage un semnal de alarmă cu privire la destinația gazului extras de Black Sea Oil & Gas din platforma continentală

Acest fapt este, în opinia sa, o problemă care contravine legii în România. Rareș Bogdan a explicat că există o lege extrem de clară, conform căreia prioritatea o are statul român, și doar dacă statul român refuză gazul respectiv se poate intra pe piața internațională.

Te-ar putea interesa și: Bulgaria a găsit o alternativă la stoparea livrării gazelor rusești. Va inaugura un gazoduct dinspre Grecia

”Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Black Sea Oil & Gas, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că, în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în țara respectivă ți se dă hârtie, ți se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan avertizează cu privire la destinația gazelor extrase de compania Black Sea Oil & Gas
Rareș Bogdan avertizează cu privire la destinația gazelor extrase de compania Black Sea Oil & Gas

În cadrul aceluiași interviu, Rareș Bogdan a precizat că mai întâi, Black Sea Oil & Gas trebuia să ofere gazul companiilor de stat romanești, respectiv Transgaz, Romgaz, Ministerului Energiei, şi dacă aceştia refuzau gazul de la Black Sea Oil & Gas, abia apoi putea să facă un contract cu grupul Engie sau cu altă companie, pentru ca respectivul gaz să fie scos de pe teritoriul României.

”Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”, a mai explicat europarlamentarul.

Oficialul PNL consideră că Black Sea Oil & Gas nu a respectat legea, prin urmare se poate face vinovată de consecințele acestui fapt. Europarlamentarul român cere intervenția instituțiilor de reglementare în domeniu.

Citește și: Germania înlocuiește gazele rusești cu importuri din Quatar. Contractul gigant pe care Olaf Scholz este pe cale să-l semneze

Potrivit lui Rareş Bogdan, ”o comisie a statului român, de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz şi ANRE trebuie să vegheze şi să facă o acţiune de control, dacă compania a respectat sau nu legea. ”Eu spun că nu a respectat”, a completat el.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult