- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recalcularea pensiilor 2023. Noi informații de la Ministerul Muncii! A fost publicat proiectul pentru recalcularea pensiilor

15 Aug, 10:59 • Lupu Alexandra
Recalcularea pensiilor 2023. Proiectul a fost publicat de Ministerul Muncii.
Recalcularea pensiilor 2023. Noi informații de la Ministerul Muncii! A fost publicat proiectul pentru recalcularea pensiilor

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență în ceea ce privește recalcularea pensiilor. În mod concret, este vorba despre angajările care se fac pe funcții contractuale la nivelul caselor teritoriale de pensii, informează bugetul.ro.

Recalcularea pensiilor 2023

Proiectul publicat de Ministerul Muncii arată că termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale se prelungește până la data de 31 august 2023, personalul desfășurând activități în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii. Personalul urmărește eficientizarea operațională și a serviciilor electronice avansate pentru sistemul național de pensii prin digitalizare, conform PNRR.

Vezi și: Pensia pentru un an de muncă. Tot ce trebuie să știi despre prețul vechimii în muncă

Casele de pensii din întreaga țară au scos la concurs 1.000 de posturi noi pentru recalcularea pensiilor. Posturile se ocupă prin concurs. Iată care sunt activitățile pe care trebuie să le desfășoare noii angajați:

  • Determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă realizate înainte de data de 1 aprilie 2001, în baza informațiilor deja existente în arhiva electronică, în baza Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 în ceea ce privește preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii;
  • Emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii pentru verificare, îndosariere, împlicuire și transmiterii către pensionarii români;
  • Recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor, prin determinarea numărului de puncte în conformitate cu noua formulă de calcul a pensiilor, emiterea și transmiterea deciziilor de pensii către pensionari.
Pensii
Pensii

Proiectul de OUG pus în dezbatere publică

„Art. III – Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 90/2021 privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, aprobată cu modificări de Legea nr. 362/2022, se completează după cum urmează:

După articolul 4, se introduce un nou articol, art. 5, cu următorul cuprins:

Art. 5 -(1) Prin derogare de la prevederile art. 1, termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale se prelungeşte până la data de 31 august 2024 personalul desfășurând activități în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii în vederea eficientizării operaționale și serviciile electronice avansate pentru sistemul național de pensii prin digitalizare și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii conform Planului Național de Redresare și Reziliență din cadrul R6. Reforma sistemului public de pensii, Investiția 10., Jalon 240 -Sistemul informatic din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și I9. Susținerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată, Jalon 239 -Toate dosarele de pensii recalculate.

(2) Activitățile prevăzute la alin.(1) au în vedere următoarele acțiuni:

a) determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, în baza informațiilor existente în arhiva electronică, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.

b) Emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către pensionari.

c) Recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor , prin determinarea numărului de puncte conform noii formule de calcul a pensiilor, emiterea și transmiterea deciziilor de pensii către pensionari.

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, posturile contractuale vacante din cadrul caselor teritoriale de pensii, prevăzute la alin. (1), urmează aceeași procedură prevăzută la art. 2”, transmite Ministerul Muncii.

Te-ar putea interesa și: Care a fost cea mai mare pensie specială plătită în iulie. 10.310 de români au beneficiat de pensia de serviciu. CNPP, date oficiale