- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recolta puternică de grâu în România în 2023! Sunt așteptate cantități impresionante de cereale după seceta de anul trecut

02 May, 11:07 • Constantin Cristina
România este un producător mare de cereale în Uniunea Europeană, iar după seceta prin care a trecut anul precedent, anul acesta sunt așteptate cantități record de grâu.
Recolta puternică de grâu în România în 2023! Sunt așteptate cantități impresionante de cereale după seceta de anul trecut

Recolta de grâu a României este așteptată cu sufletul la gură de către fermieri. După seceta și valurile de căldură care au afectat întreaga cultură, lanțurile agricole se pare că își revin pas cu pas, a transmis compania de consultanță Agritel.

Vezi și:  Grâul românesc, la mare căutare! Arabia Saudită a cumpărat 1,043 milioane de tone de grâu, marfa provenind și din România

Recoltă puternică de grâu în România

România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din Uniunea Europeană, iar în acest an se așteaptă la recolte de 10,35 milioane de tone de grâu. În ciuda faptului că, în 2022, s-au recoltat puțin peste 9 milioane de tone de grâu.

Producția de grâu și porumb a României a scăzut anul trecut cu un procent de 32,2%, adică 8,9 milioane de tone, de la 27,79 milioane de tone raportate în 2021 la 18,84 milioane de tone în 2022, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Producția de cereale a obținut anul trecut 8,55 milioane de tone, în scădere cu aproximativ 18% (1,875 milioane de tone) față de 10,43 milioane de tone în 2021. Anul trecut s-au cultivat 2,14 milioane hectare cu grâu, în scădere față de anul 2021, respectiv 2,17 milioane hectare.

recoltă de grâu
recoltă de grâu

După criza de anul trecut, porumbul a suferit pierderi severe. Cu toate acestea, ploile din această primăvară au ajutat la atenuarea secetei. Însă, rezervele de apă au rămas limitate în sud-estul țării. Avantajul sunt ploile care vor veni ca un plus pentru determinarea randamentului final.

Alți observatori anticipează, de asemenea, randamente mai bune ale grâului în acest an în România și în alte părți ale Europei de Est, ceea ce ar putea menține rezervele mari pe care unele națiuni din UE le-au pus pe seama unui aflux de recolte mai ieftine din Ucraina, lovită de război.

„Vom avea o recoltă bună, Ucraina va avea e asemenea o recoltă bună pentru că și ei avut ploi. Nu va fi bine, pentru că cele două recolte se vor din nou”, a declarat pentru Reuters Cezar Gheorghe, de la compania de consultanță AGRIColumn.

Ca răspuns la presiunea exercitată de fermieri și guverne, UE propune să restricționeze temporar tranzitul cerealelor ucrainene în cinci țări din estul UE, inclusiv România, oferind în același timp ajutoare pentru fermierii locali.

Alte articole: Producția de cereale a României este în scădere. Ce cantități au recoltat fermierii în 2022