- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România se unește cu Republica Moldova! Adrian Cioroianu: „Dacă Rusia face un război pentru schimbarea granițelor ei cu Ucraina, să nu se aștepte că acestea ar fi singurele granițe care s-ar putea schimba”

26 Feb, 08:49 • Lupu Alexandra
Este oficial! Istoricul Adrian Cioroianu a vorbit despre unirea dintre România și Republica Moldova. Iată care sunt explicațiile.
România se unește cu Republica Moldova! Adrian Cioroianu: „Dacă Rusia face un război pentru schimbarea granițelor ei cu Ucraina, să nu se aștepte că acestea ar fi singurele granițe care s-ar putea schimba”

Adrian Cioroianu a făcut o declarație importantă pentru statul român. Primele informații arată că istoricul a vorbit despre posibilitatea de unire dintre România și Republica Moldova, în urma schimbării granițelor dintre Rusia și Ucraina, spune profit.ro.

Adrian Cioroianu: „Eu văd astăzi mai posibilă unirea”

Istoricul a vorbit în cadrul emisiunii Insider Politic, difuzată la Prima TV, despre posibilitatea de unire dintre România și Ucraina. Adrian Cioroianu a menționat că mulți dintre politicieni, atât de la Chișinău, cât și de la București, ar fi susținut conceptul unionist intenționat, pentru a-l compromite. Cu toate acestea, istoricul vede această grupare mai posibilă decât acum un an.

Vezi și: România ar putea pica la mijloc între Republica Moldova și Rusia! Alexandru Flenchea: „un tratat bilateral are putere juridică mai mare, decât un decret de punere în aplicare a unui document de politici”

„Vă spun la modul cel mai serios: unii dintre cei care au propagat ideea unirii o făceau pentru a o compromite și o făceau servind interese care nu erau nici românești, nici din Republica Moldova. Unii, nu toți. Și oameni din România, și din Republica Moldova.

Aș spune că mai mult în România. La noi au fost oameni care, mai degrabă, au băgat bățul prin gard, agitând ideea unionistă, dar au făcut-o într-un fel în care să compromită această idee. Eu văd astăzi mai posibilă unirea decât o vedeam acum un an. Acesta este sentimentul pe care-l am”, spune Cioroianu.

Adrian Cioroianu
Adrian Cioroianu

Istoricul Adrian Cioroianu a menționat că multe conflicte din Europa s-au terminat cu modificarea granițelor. Acesta consideră că acest lucru s-ar putea întâmpla și în cazul Rusiei și al Ucrainei. Fostul ministru de Externe subliniază că, dacă forțele armate ruse continuă războiul doar pentru schimbarea granițelor, acestea ar trebui să știe că nu vor fi singurele care vor face acest lucru.

„Ca profesor de istorie în primul rând, știu că după majoritatea conflictelor care au avut loc în Europa, mai ales dacă se soldează cu schimbări de granițe, atunci se deschide o cutie a Pandorei. Dacă Rusia face un război pentru schimbarea granițelor ei cu Ucraina, să nu se aștepte că acestea ar fi singurele granițe care s-ar putea schimba”, spune Cioroianu.

Citește și: Anunț important făcut de Klaus Iohannis! România este pregătită să sprijine Republica Moldova: „Sunt dispus să mergem mult mai departe dacă situaţia o va impune”