- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Românii cu credite sunt exasperați: ROBOR a ajuns la azi 8,17%

14 Oct, 11:49 • Gabriela Andreescu
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri, 14 octombrie, la valoarea de 8,17% pe an și a atins un nou maxim, arată datele BNR.
Românii cu credite sunt exasperați: ROBOR a ajuns la azi 8,17%

Și ceilalți indici bancari au înregistrat creșteri. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,27%, de la 8,24%, iar indicele ROBOR la 12 luni a fost cotat la 8,37%, de la 8,36%.

Nivelul atins vineri, 14 octombrie, este cel mai ridicat din 2022, consemnat după șapte zile de creștere consecutivă. În ziua anterioară, joi, 13 octombrie, indicele ROBOR era cotat la 8,15%.

Pe 1 august, ROBOR la trei luni a depășit prima dată în acest an pragul de 8% şi a atins cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani. De atunci, indicele a oscilat în jurul valorii de 8%. La începutul acestui an, pe 3 ianuarie, ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Indicele ROBOR a atins astazi pragul de 8,17%
Indicele ROBOR a atins astazi pragul de 8,17%

În situațiile în care românii întâmpină dificultăți în plata ratelor, aceștia pot alege refinanțarea, amânarea cu 9 luni a plății ratelor sau trecerea de la ROBOR la IRCC.

Te-ar putea interesa și: Ratele românilor vor ajunge la un nivel istoric. Reprezentant BNR: „ROBOR la trei luni va ajunge la 8.5%”

În ceea ce privește indicele IRCC, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a avertizat că acesta va depăși valoarea de 5% la finalul anului în curs.

Actualmente, IRCC este 4,06%, aproape dublu faţă valoarea atinsă în trimestrul 1, care era 2,65%. Singurul inconvenient în ceea ce privește decizia de a trece la acest indice este că, odată ce o persoană renunță la ROBOR și trece la IRCC, nu va mai putea reveni la ROBOR.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult