- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii devin curioși cu privire la noi destinații de călătorie. Top tendințe 2024

18 Jan, 22:01 • Bumbeneci Diana
România este a opta cea mai rezervată destinație de călătorie pentru europeni în 2024. Până acum, principalele destinații ale românilor pentru acest an sunt Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia, Turcia, Portugalia, Emiratele Arabe Unite și Țările de Jos.
Românii devin curioși cu privire la noi destinații de călătorie. Top tendințe 2024

Începutul unui nou an este un moment marcat de rezoluții, iar pe multe liste se regăsește dorința de călătorie, și nici românii nu sunt străini de acest obiectiv, ajungând în primele 10 naționalități care călătoresc cu Kiwi.com în acest an. Compania de travel-tech a analizat modul în care românii își planifică călătoriile la începutul anului 2024 și împărtășește ce au găsit.

Top tendințe de călătorie în 2024

Pentru acest an, românii își schimbă încet obiceiurile de călătorie, adăugând câteva destinații noi pe lista preferințelor. Până acum, cele mai rezervate destinații* sunt Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia, Turcia, Portugalia, Emiratele Arabe Unite și Țările de Jos. Atât Turcia, cât și Emiratele Arabe Unite sunt noi în top 10, înlocuind Irlanda și Austria de anul trecut.

Londra rămâne în top când vine vorba de cele mai populare orașe, urmată de Paris, Milano, Roma, Barcelona, Bruxelles, Madrid, Dublin și Viena, Madridul înlocuind Veneția în top 10 în 2024.

Ai mai putea citi și: O bancă din România transformă cardurile expirate în țevi din plastic: 1 milion de carduri pot fi reciclate anual

tendințe de călătorie
tendințe de călătorie

Dar unde și-ar dori să meargă, dar nu s-au hotărât încă? Interesul românilor pentru călătoriile care îi vor duce mai departe de casă este tot mai mare, căutările fiind în creștere pentru destinații precum Maldive (124%), Japonia (75%), Emiratele Arabe Unite (65%) sau Turcia (60%), comparativ cu anul trecut. Orașele care au înregistrat cea mai mare creștere a interesului sunt Abu Dhabi (105%), New York (82%) și Istanbul (78%). Mai mult, unele noi destinații își fac apariția în acest an pe listele românilor, precum Bangkok, Malé sau Funchal, precum și orașe din Albania, Qatar, Serbia și Vietnam.

Până acum, față de 2023, se pare că românii plănuiesc mai din timp: fereastra medie de rezervare pentru 2024 este de 60 de zile, față de 51 de zile anul trecut. 35% dintre români și-au rezervat zborurile pe Kiwi.com cu 21 până la 60 de zile în avans, 25% dintre ei au cumpărat cu 61 până la 121 de zile înainte, în timp ce 6% au ales oferte last-minute, rezervând cu până la trei zile înainte de plecare. Pe de altă parte, alți 6% chiar și-au făcut planuri din timp, rezervând biletele cu 179 până la 319 zile înainte de data plecării.

Când vine vorba de cât va dura vacanța, românii petrec în medie 6 zile în deplasare în 2024, la fel ca anul trecut. Mai mult de două treimi (68%) au ales city-breaks de până la 3 zile, 15% vor petrece 4 până la 6 zile la destinație și 11% au ales sejururi de 7 până la 10 zile.

Până acum, românii au plătit, în medie, 114 de euro pentru escapadele din 2024. Prețul mediu pentru călătoriile pe distanță scurtă este de 80 de euro, 112 de euro pentru călătoriile pe distanță medie și 415 de euro pe distanțe lungi.

În ceea ce privește tendințele europene, atunci când vine vorba despre călătorie, românii sunt destul de aliniați, iar România este și ea în tendințe, fiind a opta cea mai populară destinație. Topul include, în ordine, Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia, Portugalia, România și Turcia.

*Datele se referă la rezervările făcute de români pe Kiwi.com ori de câte ori până pe 10 ianuarie 2023 pentru a călători în 2024. Datele pentru 2023 se referă la rezervările efectuate pe Kiwi.com oricând până la 10 ianuarie 2023 pentru călătoriile în 2023.

Vezi și: Ajutor de înmormântare 2024. Începând cu luna ianuarie se oferă alte sume de bani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult