- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii mănâncă de două ori mai multă sare decât recomandă medicii. Riscurile pentru sănătate sunt uriașe!

07 Feb, 17:50 • Stefan Simion
E de rău! Românii mănâncă prea multă sare - de două ori mai multă decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Iar riscurile acestui exces sunt uriașe!
Românii mănâncă de două ori mai multă sare decât recomandă medicii. Riscurile pentru sănătate sunt uriașe!

Când vine vorba despre consumul de sare, românii par să neglijeze riscurile privind sănătatea.

Conform datelor statistice, mâncăm zilnic cel puțin dublul cantității de sare pe care o recomandă specialiștii OMS.

OMS recomandă cinci grame de sare pe zi pentru un adult. Românii sunt pe locul 9 în topul europenilor care mănâncă mai mult decât dublu, mai precis peste 12 grame pe zi, notează stirileprotv.

Care sunt riscurile consumului de sare în exces

După cum spun medicii și celebrul anunț mediatizat pe TV, prea multă sare dăunează grav sănătății.

Vorbim despre riscuri mari privind hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare.

”Cei care dezvoltă și hipertensiune consumă chiar 13 – 14 grame în 24 de ore. Este un lucru extrem de îngrijorător. Riscurile unui consum de sare crescut sunt hipertensiunea, pe de o parte, și complicațiile ei. În primul rând, accidentul vascular cerebral și apoi insuficiența cardiacă, infarctul de miocard”, spune prof. dr. Maria Dorobanțu, de la Societatea Română de Hipertensiune Arterială.

Citește și Un nou magazin cu preţuri mici în România apare în 2025. Auchan deschide ATAC, primul său magazin low-cost din București

Trebuie menționat și faptul că media cantității de sare pe care o consumăm zilnic este ridicată, spun experții, de alimentele ultraprocesate, categorie în care intră mezelurile și mâncarea de tip fast-food.

Astfel, potrivit unei analize realizate într-un laborator al Direcției de Sănătate Publică, în cadrul unei monitorizări efectuate la nivel național, în produsele de tip fast-food (shaorma, burger, pizza) a fost depistată o cantitate mai mare de sare decât în mâncarea făcută acasă.

Pe considerente ce țin de sănătatea clienților, unele restaurante reduc cantitatea de sare din preparate, lucru care nu este însă pe gustul tuturor. Unii clienți pun sare în mâncare chiar înainte de a o gusta!

”Încercăm să menținem acest trend, să reducem sarea din preparate. Sunt clienți care ne spun: puneți mai multă sare în preparate, dați-ne sare să avem la masă!”, a declarat, pentru sursa citată, reprezentantul unui restaurant.

OMS a recomandat aplicarea unor politici prin care să fie redus consumul de sare, însă, în majoritatea țărilor europene, nu s-a întâmplat acest lucru. Excepție face Portugalia, unde, de mai mult de 10 ani, statul a obligat industria alimentară să micșoreze cantitatea de sare din produsele alimentare. Astfel, rata accidentelor vasculare cerebrale a scăzut cu 5 la sută.

Citește și Amendă colosală pentru un bărbat din București care a hrănit porumbeii pe stradă. „6.500 de lei amendă, fără să stăm la discuții!”

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult