- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu mai sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi în Brașov! Lipsa zăpezii, unul dintre motivele pentru care nu sunt turiști

05 Jan, 12:47 • Bumbeneci Diana
Puțini turiști în stațiunile din Brașov cu ocazia Crăciunului pe rit vechi. Lipsa zăpezii, unul dintre motivele pentru care românii nu mai preferă stațiunile din Brașov.
Românii nu mai sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi în Brașov! Lipsa zăpezii, unul dintre motivele pentru care nu sunt turiști

Anul acesta, Crăciunul pe rit vechi, din 7 ianuarie, nu va mai aduce mulți turiști în stațiunile din Brașov, așa cum se întâmpla în alți ani, transmite Radio Brașov. Anul acesta, gradul de ocupare în spațiile de cazare este mult mai mic față de anii anteriori.

Crăciunul pe rit vechi nu se mai petrece în stațiuni

Calculat ca o medie, gradul de ocupare este mai mic de jumătate, atât în Poiana Brașov, cât și în zonele rurale. Administratorii de pensiuni speră că și astăzi se vor mai caza români care nu au apucat să facă rezervare, însă este clar că numărul acestora va fi destul de mic.

„În perioada următoare avem un grad mediu de ocupare, de 40%. Momentan este condiționată de apariția zăpezii, atât în partea superioară Masivului, cât și la bază, unde este pârtia pentru începători și în special pentru cei mici, care vin să învețe să schieze sau să se dea cu placa. Ca și componență turistică, avem mai mulți turiști din România. Numărul turiștilor care serbează Crăciunul pe rit vechi este mai scăzut față de alți ani”, a spus reprezentantul unui hotel de 4 stele din Poiana Brașov, Mihai Moisescu.

pârtii Brașov
pârtii Brașov

Și în zonele rurale casele de oaspeți așteaptă turiștii cu porțile deschise.

„Așteptăm. Sunt bineveniți oricând, în toate perioadele anului. Din păcate, gradul de ocupare este mai mic în perioada aceasta, dar clienții vechi. În alți ani erau cei din Republica Moldova, acuma foarte puțin mai sunt pe zona noastră veniți. Mai mulți factori: lipsa zăpezii, în primul rând, financiar”, a explicat administratorul unei vile din Bran, Nicoleta Drăgan.

Rușii lipoveni, ucrainenii, basarabenii, armenii și sârbii fac parte din lista celor care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi, în data de 7 ianuarie, de Sf. Ioan Botezătorul pentru majoritatea românilor. Această diferență de date este determinată de utilizarea calendarului iulian, care este decalat cu 13 zile față de calendarul gregorian, calendarul oficial al Bisericii Ortodoxe Române.

Poți citi: Un ciclon polar ajunge în România: va fi un ger de crapă pietrele, ninsori și viscol puternic

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult