- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariile din România, aproape de colaps. Mugur Isărescu vorbește despre posibila înghețare a veniturilor lunare

15 May, 14:39 • Bumbeneci Diana
Mesaj cu subînțeles din partea lui Mugur Isărescu. Se va ajunge la îngheţarea salariilor în România?
Salariile din România, aproape de colaps. Mugur Isărescu vorbește despre posibila înghețare a veniturilor lunare

Guvernatorul

BNR, Mugur Isărescu, lasă de înţeles că se va ajunge la îngheţarea salariilor în România şi precizează că trebuie respectată legea responsabilităţii fiscale. Guvernatorul Băncii Naționale nu are vești bune pentru români.

Mugur Isărescu vorbește despre posibila înghețare a salariilor

„La un grad de îndatorare de peste 50%, înseamnă îngheţări de salarii”, a atras atenţia, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Întrebat de jurnaliști dacă se va ajunge acolo în 2025, guvernatorul BNR a lăsat de înţeles că se va întâmpla acest lucru.

Citește și: Se construiește cea mai mare autostradă din România de după comunism! Va uni două provincii istorice. Ciolacu: „Toate contractele au fost semnate”

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

„Datoria publică a României este peste 50%. Unde e lege nu e tocmeală. Guvernul nu va avea o treabă uşoară”, a precizat Mugur Isărescu.

Numai în luna ianuarie a acestui an, Guvernul a adăugat 18 miliarde lei la datoria guvernamentală. În aceste condiţii, datoria publică a sărit pragul de 50% din PIB.

De asemenea, este pentru prima dată când datoria statului trece peste pragul de 800 de miliarde de lei, mai arată cifrele de la Ministerul de Finanţe.

Cum se poate reduce deficitul

Potrivit lui Mugur Isărescu, soluția este să reduci deficitul fiscal și pe partea de cheltuieli și pe venituri.

„Acestea sunt opțiunile pe care trebuie să le facă Guvernul și observați că se fac foarte greu. Încercăm în continuare să dăm inflația treptat în jos”, a mai afirmat guvernatorul BNR.

El a continuat: “Aud discuții în public „Domnule, problema este faptul că Guvernul se împrumută”. Ce înseamnă dacă Guvernul nu ar putea să se împrumute și n-ar finanța deficitul? Înseamnă criză nu numai financiară, ci economică, criză socială, criză politică. Eu am trăit aceste evenimente în anii ‘90. Nu aveam nici datorie externă atunci sau era foarte mică”, a explicat Isărescu.

Își amintește: „Umblam disperați ca să găsim bani ca să finanțăm deficitul bugetar care oricum era mai mic. Au fost ani extrem de grei”.

„Soluția nu este să oprești finanțarea deficitului, ar însemna un șoc teribil pentru economie și pentru țară”, a mai arătat Isărescu.

Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult