- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Schimbări importante la Bacalaureat! Ligia Deca a anunțat cum vor fi corectate lucrările din sesiunea din toamnă

14 Aug, 14:36 • Lupu Alexandra
Bacalaureat 2023. Lucrările din toamnă vor fi evaluate digitalizat.
Schimbări importante la Bacalaureat! Ligia Deca a anunțat cum vor fi corectate lucrările din sesiunea din toamnă

Noi informații pentru elevi! Ligia Deca a anunțat că lucrările de Bacalaureat vor fi evaluate digitalizat în sesiunea din toamnă, informează digi24.ro.

Noi informații despre examenul de Bacalaureat

Ligia Deca a informat în urmă cu puțin timp că generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor de Bacalaureat la sesiunea august – septembrie 2023. Probele scrise încep de miercuri, 16 august.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Părinții taie din rechizitele necesare elevilor pe fondul creșterii prețurilor. În ce măsură vor fi afectați tinerii

Ministrul Educației a menționat că își dorește ca digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre Bacalaureat, Evaluarea Națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Ligia Deca susține că este un progres necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistica organizării examenelor în cauză. Ministrul Educației consideră că este un pas necesar, în contextul evoluției tehnologice.

„Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării.

Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”, scrie ministrul Educației pe Facebook.

Peste 33.900 de persoane s-au înscris pentru a susține examenul de Bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2023. Este prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor este generalizată.

„Odată cu sesiunea august – septembrie 2023 a examenului naţional de bacalaureat, ale cărui probe scrise încep miercuri, 16 august, Ministerul Educaţiei generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaţilor. În sesiunile iunie – iulie 2022 şi iunie – iulie 2023 ale examenului naţional de bacalaureat, respectiv ale evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, s-a pilotat evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidaţii din judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa”, transmite Ministerul Educației într-un comunicat oficial.

Bacalaureat 2023
Bacalaureat 2023

Pentru a evalua digitalizat lucrările de Bacalaureat se vor folosi scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise. Totul se va realiza în prezența candidatului. Ulterior, lucrările sunt urcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți.

Secretizarea lucrării se va face automat, în momentul încărcării acesteia în platformă. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către doi evaluatori aflați în alt județ decât cel din care provin candidații. În această perioadă au fost parcurse mai multe etape pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată și au fost elaborate și transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă.

„Subliniem că procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce priveşte criteriile de evaluare / baremele şi tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat. Ministerul Educaţiei valorifică tehnologia pentru îmbunătăţirea proceselor specifice sistemului educaţional românesc”, se arată în comunicatul oficial transmis de Ministerul Educației.

Citește și despre următorul subiect: Vești bune! Mai mulți bani pentru elevi din toamnă. Noul an școlar vine cu noi burse care le aduce peste 3.000 de lei în buzunarele tinerilor