- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Scumpirea detergenților, sub vizorul Consiliului Concurenței. Premierul Marcel Ciolacu anunță o anchetă în România

14 May, 17:10 • Fundeanu Madalina
Scumpirea detergenților, pe lista de priorități a premierului. Consiliul Concurenței începe o anchetă în acest sens.
Scumpirea detergenților, sub vizorul Consiliului Concurenței. Premierul Marcel Ciolacu anunță o anchetă în România

După cum premierul României a anunțat, marți, 14 mai 2024, va începe o anchetă în care Consiliul Concurenței va analiza scumpirea detergenților.

„Poate pentru dumneavoastră urgența cea mai mare sunt detergenții, pentru mine continuă să fie impozitarea muncii și inflației”, a spus prim-ministrul, conform informațiilor prezentate de Antena 3 CNN.

Scumpirea detergenților, pe lista de priorități a premierului. Consiliul Concurenței începe o anchetă în acest sens

Premierul Marcel Ciolacu a discutat despre reducerea inflației cu aproape 0,5%, în momentul în care un jurnalist a remarcat că prețurile la detergenți au crescut dramatic.

„Eu vorbesc de inflație, nu despre prețul la detergenți. Prețul la detergenți a crescut cu 25%, urmează Consiliul Concurenței să facă o anchetă, am vorbit și cu președintele”, a spus Ciolacu.

„Poate pentru dumneavoastră urgență cea mai mare sunt detergenții, pentru mine continuă să fie impozitarea muncii și inflației”, a adăugat premierul.

Deși inflaţia a fost în luna aprilie în scădere cu aproape un procent faţă de luna precedentă, prețul detergentilor a crescut alarmant față de anul trecut, cu 25%.

Ai mai putea citi: Săptămâna de lucru de 4 zile în România? Argumente pro şi contra pentru un weekend permanent de 3 zile

Scumpirea detergenților
Scumpirea detergenților

„La ora actuală, procesăm datele primite de la comercianți pentru a verifica dacă aceste creșteri de prețuri sunt justificate. Noi monitorizăm constant prețurile produselor de bază, atât alimentare cât și nealimentare.

Așa cum am mai spus, am observat asa numitul „waterbed effect”, adică o reducere a prețurilor produselor cu adaos comercial plafonat și o majorare a prețurilor celorlalte produse. Ca urmare, verificăm dacă unii comercianți nu cumva au profitat de această conjunctură și au crescut prețurile nelegitim.”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pentru Economedia.

Prețurile mărfurilor nealimentare s-au majorat cu 7,17%

În luna aprilie a acestui an, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,17%, faţă de aprilie 2023. De asemenea, au existat mici ieftiniri, cu 0,35% faţă de martie 2024.

În acest sens, detergenţii s-au scumpit cel mai mult, cu 25,64%, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023, şi cu 2,04% faţă de martie 2024.

Gazele s-au ieftinit cel mai mult, cu 10,79%, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023. Prețurile au înregistrat majorări şi faţă de martie 2024.

Serviciile s-au scumpit cu 10,05%, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023, şi cu 0,63% faţă de martie 2024.

Cel mai mult au crescut prețurile la serviciile poştale, cu 26,25%, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023, şi cu 0,01% faţă de martie 2024, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Vezi și: Alertă alimentară. Ce conține, de fapt, iaurtul vândut în magazine. „Asta ne duce la pieire!”