- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se întâmplă de la 1 iunie! Salariile se majorează cu 10% pentru acești români!

26 May, 08:18 • Constantin Cristina
O categorie de români va beneficia de mărire de salariu cu 10%, începând cu 1 iunie 2023.
Se întâmplă de la 1 iunie! Salariile se majorează cu 10% pentru acești români!

Vești incredibile pentru români! De la 1 iunie, o categorie de români va beneficia de mărire de salariu de 10%, a informat avocatnet.ro.

Mai precis, de această mărire vor dispune bugetarii din anexa VIII a Legii salarizării unitare „Administrație”. Așadar, salariile de bază ale persoanelor care muncesc pe această funcție se va stabili de la 1 iunie 2023, conform legii pentru anul 2022, așa cum a spus Ministerul Muncii printr-un proiect de ordonanță.

Citește și: VIDEO. Guvernul anunță oficial drepturile profesorilor de la 1 septembrie. Primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute, primă dublă la pensionare și reducerea normei

Se întâmplă de la 1 iunie! Salariile se majorează cu 10% pentru acești români!

Astfel, de la 1 iunie, s-a stabilit prin OUG nr.168/2022, cuantumul brut al salariilor de bază de funcție sau indemnizații lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se va majora cu 10%, însă fără riscul de a se depăși valoarea nominală prevăzută pe 2022.

De asemenea, prin alt proiect inițiat de Ministerul Muncii, este prevăzut că bugetarii din categoria anexa VIII „Administrație” să le se aplice din 1 iunie 2023 nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea 153 pentru anul 2022.

„Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr.VIII Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, prevede proiectul de OUG acum în dezbatere la minister.

salarii
salarii

„Având în vedere faptul că, Legea-cadru nr.153/2017 a fost elaborată astfel încât, începând cu anul 2022 să fie aplicată în integralitatea sa, precum și în contextul elaborării unei noi legi a salarizării personalului bugetar ca urmare a încadrării în termenul prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență, apreciem că acordarea nivelului salariilor de bază pentru personalul încadrat pe funcțiile prevăzute în Anexa nr. VIII la nivelul valorii nominale prevăzute în legea-cadru.

Implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023, ci va constitui un prim pas și o punte în sprijinul aplicării noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar noul cadru juridic va fi pus în aplicare în același timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul de salarizare din sectorul public”, potrivit expunerii de motive a proiectului de ordonanță.

„Ca urmare a discuțiilor purtate cu sindicatele din Educație, Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale a pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022. Așa cum am mai spus, suntem deschiși la dialog, suntem dispuși să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmând a acorda Educației statut prioritar, atunci când vom întocmi proiectul de modificare a legii salarizării unitare”, a scris ministrul muncii, Marius Budăi, pe Facebook.

Alte articole: