- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Secretul pensionarilor care primesc 5.800 de euro pe lună, în România. Pensiile de lux la care românii de rând nici nu visează

23 May, 08:59 • Fundeanu Madalina
Pensionarii de lux ai României câștigă și 5.800 de euro lunar. Care este sistemul de pensii al europarlamentarilor.
Secretul pensionarilor care primesc 5.800 de euro pe lună, în România. Pensiile de lux la care românii de rând nici nu visează

Europarlamentarii – pensionarii de lux ai României care încasează pensii de 5.800 de euro lunar. O carieră în Parlamentul European este considerată de cele mai multe ori ca fiind o oportunitate de a servi într-un for legislativ important și influent, conform Playtech.ro.

Pensionarii de lux ai României câștigă și 5.800 de euro lunar. Sistemul de pensii al europarlamentarilor

Experiența în acest domeniu a mai multor politicieni români se încheie cu un venit generos, asigurat de statutul deputaților din Parlamentul European. Să ai o pensie care poate depăși 5.800 de euro lunar a devenit o realitate pentru câțiva dintre europarlamentarii români. Aceste sume colosale sfidează orice criză economică care îi afectează românii de rând.

„Pensia reprezintă 3,5% din salariul lor pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70% în total. Costul este suportat de bugetul UE”, a explicat Parlamentul European.

Acest sistem de pensii permite europarlamentarilor să obțină venituri semnificative în funcție de durata și contribuțiile lor în cadrul Parlamentului European.

Ai mai putea citi și: Ce pensie primea Costel Constantin după aproape 60 de ani pe scenă. Actorul s-a stins din viață la 81 de ani

pensii de lux
pensii de lux

Pensii europarlamentare – exemple

Marian Jean Marinescu, în vârstă de 71 de ani, se numără printre beneficiarii pensiilor europarlamentare și este cel mai longeviv europarlamentar din România. Acesta a început primul său mandat în Parlamentul European în anul 2007. După trei mandate complete și 19 luni în plus, Marian Jean Marinescu va avea dreptul la o pensie de 5.800 de euro lunar.

De asemenea, Rovana Plumb, în vârstă de 63 de ani, este o fostă ministră în mai multe guverne românești și membră a Parlamentului European. Datorită acestui mandat și altor funcții politice deținute, ea va primi o pensie lunară de aproximativ 3.300 de euro.

Și fostul președinte, Traian Băsescu (72 de ani) sau Vasile Blaga (67 de ani), fost lider al PDL, primesc pensii la fel de mari pentru un singur mandat în Parlamentul European. De exemplu, Băsescu va primi aproximativ 1.750 de euro lunar, iar Blaga are dreptul la aceeași sumă. Totodată, Blaga beneficiază deja de indemnizația de europarlamentar pensionar.

În schimb, Vlad Nistor, având acum 69 de ani, a preluat mandatul mai târziu și din această cauză va primi o pensie ușor mai mică, de aproximativ 1.600 de euro lunar.

Vezi mai multe știri: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”România, de la aderarea de la UE a beneficiat de 41 de miliarde de euro pentru agricultură”