- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Șeful AEP, mesaj pentru partide și candidați: „Desfășurarea unei campanii electorale corecte este crucială”

10 May, 20:24 • Adrian Popovici
Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP) a transmis un mesaj chiar în prima zi din campania electorală. Acesta le-a explicat partidelor că este necesar un proces electoral corect și real pentru a crește prezența la urne.
Șeful AEP, mesaj pentru partide și candidați: „Desfășurarea unei campanii electorale corecte este crucială”

Tonu Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente (AEP) a transmis un mesaj public la începutul campaniei electorale. După cum a explicat acesta, un proces electoral corect, care favorizează dezbaterile între candidați este necesar pentru a-i determina pe români să se prezinte la urne, notează Mediafax.

Șeful AEP subliniază importanța consolidării încrederii alegătorilor în procesul electoral pentru o democrație solidă. El menționează că acest lucru nu poate fi realizat fără o campanie electorală desfășurată în conformitate cu standardele europene și internaționale.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) își propune să respecte cu strictețe calendarul electoral aprobat de Guvernul României pentru a asigura cele mai bune condiții pentru desfășurarea alegerilor. În plus, subliniază că o campanie electorală corectă, care să promoveze dezbaterile reale și pluralismul de opinie, este esențială pentru credibilitatea procesului electoral și pentru a încuraja o prezență crescută la vot din partea alegătorilor.

„Consolidarea încrederii alegătorilor în procesul electoral este esențială pentru o democrație robustă și nu poate fi asigurată fără o campanie desfășurată în acord cu cele mai înalte standarde europene și internaționale. Toate demersurile Autorității Electorale Permanente au ca scop respectarea, cu strictețe, a calendarului electoral aprobat de Guvernul României, în așa fel încât alegerile să poată fi organizate în cele mai bune condiții.

În acest sens, desfășurarea unei campanii electorale corecte, în care să aibă întâietate dezbaterile reale și pluralismul de opinie, este crucială pentru credibilitatea procesului electoral și, implicit, pentru o prezență sporită la vot în rândul alegătorilor”, a adăugat președintele AEP, Toni Greblă.

 

Te-ar putea interesa și: AEP: Numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral a scăzut. Alegătorii români sunt cu 3.266 mai puțini față de ultima informare

Autorittatea Electorală Permanentă (AEP)
Autorittatea Electorală Permanentă (AEP)

AEP transmite ce obligații au partidele și candidații

În prima zi a campaniei electorale, AEP a comunicat că partidele și candidații sunt obligați să elimine toate materialele de propagandă utilizate până la începerea campaniei electorale care nu respectă formatul permis. De asemenea, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor discriminatorii sau a mesajelor care incită la ură și intoleranță, precum și orice formă, mijloc, act sau acțiune de defăimare și incitare la violențe din motive religioase sau etnice.

„Având în vedere că astăzi, 10 mai 2024, a început campania electorală pentru alegerile din 9 iunie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) doreşte tuturor competitorilor politici mult succes şi îi îndeamnă, totodată, să contribuie la desfăşurarea unei campanii echilibrate şi corecte.

Menţionăm că, odată cu începerea acestei perioade, trebuie respectate toate prevederile în vigoare, fiind permise doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de propagandă, precum afişele electorale, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condiţiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broşurile, pliantele şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie”, arată AEP într-un comunicat oficial.

Citește și: Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare începe vineri şi se termină pe 8 iunie. Ce reguli trebuie să respecte partidele