- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Senatul a adoptat un nou proiect. Tinerii vor putea cumpăra țigări și alcool doar cu buletinul

16 Oct, 21:14 • Fundeanu Madalina
Tinerii vor avea posibilitatea să achiziționeze țigări și alcool doar cu buletinul. Senatul a adoptat proiectul legislativ prin care comercianții vor putea verifica vârsta persoanelor care cumpără tutun și băuturi alcoolice.
Senatul a adoptat un nou proiect. Tinerii vor putea cumpăra țigări și alcool doar cu buletinul

Se pare că tinerii vor putea achiziționa cât mai curând țigări și alcool doar cu buletinul. Senatul a adoptat tacit proiectul legislativ prin care comercianții vor putea verifica vârsta persoanelor care cumpără țigări și băuturi alcoolice, anunță Adevărul.ro.

Cu buletinul la cumpărat produse din tutun și alcool

Proiectul de lege a fost adoptat fără dezbatere de Senat, însă Camera Deputaților va avea votul decisiv.

„Este important să ne asigurăm că cei care cumpără alcool și tutun sunt suficient de maturi și responsabili pentru a face alegeri informate și sănătoase în ceea ce privește consumul acestor produse.

Verificarea vârstei cumpărătorilor este o măsură importantă pentru a preveni accesul la aceste produse și pentru a reduce consumul lor la o vârstă fragedă”, susțin reprezentanții USR, cei care s-au ocupat de inițierea proiectului.

Așa cum arată un raport citat de inițiatori, 15% dintre fumătorii adulți din România, mai precis 1 din 6, au declarat că au început să fumeze înainte de vârsta de 14 ani, iar 38% înainte de a împlini vârsta majoratului. Aceste date se bazează pe o cercetare a Organizației Salvații Copiii, din 2019, când 14,6% dintre copiii școlarizați, cu vârsta între 13 și 15 ani, fumau tutun clasic.

Așadar, unitățile comerciale care nu respectă legea vor fi amendate cu până la 500 de lei.

buletin
buletin

Te-ar putea interesa și: Prețuri falsificate? Ministrul Marcel Boloș atenționeză asupra acestui subiect!

Ce se întâmplă cu țigările electronice și băuturile energizante

Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților, a depus, în numele PSD, un proiect de lege care vizează interzicerea comercializării către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice. Astfel, toți cei care vor dori să cumpere astfel de produse vor fi nevoiți să-și demonstreze vârsta prin prezentarea buletinului.

„În vederea reducerii expunerii copiilor şi a tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru: ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului”, afirmă iniţiatorii proiectului.

Proiectul pentru interzicerea vânzării țigărilor electronice a fost co-semnat de 89 de colegi ai șefului interimar al Camerei Deputaților.

În această situație, magazinele care nu respectă prevederea și nu cer tinerilor buletinele pentru a le verifica vârsta, ar putea fi amendate cu suma de 10.000 de lei și suspendarea activității pentru 30 de zile, la prima abatere. Cea de-a doua amendă ar fi de 20.000 de lei și o posibilă închidere a unității.

În ceea ce privește interzicerea vânzării băuturilor energizante minorilor, amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei, dar și suspendarea activității între 10 și 30 de zile, conform sursei citate.

Vezi și: Grădina Noastră se extinde! Carrefour încheie noi parteneriate!