- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Start pentru programul Noua Casă 2024. Ce modificări se aduc pentru doritorii unei locuințe

26 Feb, 15:01 • Bumbeneci Diana
Începe programul Noua Casă 2024! Modificările de care trebuie să știe toți românii care vor un credit pentru locuință.
Start pentru programul Noua Casă 2024. Ce modificări se aduc pentru doritorii unei locuințe

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) confirmă oficial faptul că programul Noua Casă 2024 a devenit operațional. Se aprobă proiectul după ce plafonul de garantare aprobat de Ministerul de Finanțe în valoare de 1 miliard de lei, a fost alocat celor 16 finanțatori înscriși în program.

Start pentru programul Noua Casă 2024

Conform unui comunicat al FNGCIMM, programul Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat, cât și prin comisioanele de administrare reduse anul acesta cu 50% (de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției).

O altă modificare majoră ce apare în programul de anul acesta face referire la reducerea cu 30 de procente a onorariilor notariale percepute pentru autentificarea contractelor de vânzare – cumpărate și a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepții prevăzute în mod expres în legislația incidentă.

În acest sens, românii care doresc să-și achiziționeze o locuință, pot apela la una dintre băncile partenere – Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Techventures Bank – pentru întocmirea dosarului de credit și înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obținerii garanției de stat.

Noua Casă 2024
Noua Casă 2024

”Noua casă” vs. creditul imobiliar | Avantajele și dezavantajele celor două opțiuni de finanțare

Mai multe detalii cu privire la condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și modul de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul FNGCIMM.

De la lansarea Programului Prima Casă, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 63,8 mld lei.

Rata de default efectivă a garanțiilor este de 0,316%. În prezent, aceasta este plasată sub rata de neperformanță a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem bancar.

Ai mai  putea citi azi și: El este românul care a câștigat duminică 7 milioane de euro la loto 6/49

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult