- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiu: Angajații români sunt mai puțin productivi pe caniculă. Femeile, mai afectate decât bărbații

10 Jul, 21:34 • Stefan Simion
Angajații români nu dau cel mai bun randament la serviciu atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, arată un studiu de dată recentă realizat de Reveal Marketing Research. Potrivit aceluiași studiu, bărbații se adaptează mai ușor la lucrul pe caniculă decât femeile.
Studiu: Angajații români sunt mai puțin productivi pe caniculă. Femeile, mai afectate decât bărbații

Angajații români se concentrează mai greu la sarcinile pe care le au de îndeplinit la locul de muncă atunci când afară temperaturile depășesc 40 de grade. Aceștia spun că, pe caniculă, simt nevoia să își ia mai multe pauze decât în perioadele cu temperaturi mai ușor de tolerat de organism.

Angajații români sunt mai puțin productivi pe caniculă. Femeile, mai afectate decât bărbații

Jumătate dintre români (51%) afirmă că productivitatea lor la locul de muncă scade constant în zilele caniculare, în timp ce 25% observă această tendinţă ocazional, iar 24% niciodată. În funcţie de gen, se observă că bărbaţilor (27%) nu le este afectată sfera profesională niciodată de canicula în mai mare măsură decât femeilor (22%), această diferenţă evidenţiind o mai mare adaptabilitate în situaţii de stres termic în cazul bărbaţilor”, arată studiul citat de Agerpres.

Potrivit aceleiași analize, 73% dintre români simt nevoia de mai multe pauze în timpul programului de lucru pe durata zilelor caniculare. Tendința este mai pronunțată în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani, unde procentul ajunge la 82%.

Citeste si Lovitură pentru 1,5 milioane de angajați români. Guvernul le-ar putea calcula salarii mai mici

48% dintre angajații români, mai irascibili în zilele caniculare

În privința condițiilor de muncă, 45% dintre români spun că la serviciu s-au luat măsuri speciale pentru a face față caniculei, în timp ce 35% afirmă că nu beneficiază de astfel de măsuri. Cei din ultima categorie spun că și-ar dori să li se asigure apa (57%), să li se îmbunătățească ventilația (52%), să li se ofere posibilitatea de a lucra de acasă (49%), programul de ucru să devină flexibil (38%) și să aibă dreptul la mai multe pauze (36%).

În ceea ce privește activitățile de timp liber, 45% dintre români afirmă că acestea sunt afectate moderat de caniculă, iar 23% simt un impact semnificativ. Starea emoțională și bunăstarea mentală sunt, de asemenea, afectate, 48% dintre români declarând că se simt mai irascibili în zilele caniculare, iar 23% observând această schimbare ocazional. Oboseala este resimțită ocazional de 46% dintre români, în timp ce 29% o experimentează frecvent, femeile și tinerii fiind cei mai afectați.

Cum se protejează angajații români de efectele caniculei

Pentru a evita efectele negative ale temperaturilor ridicate, 71% dintre români aleg să nu iasă afară în orele de vârf, 67% poartă haine lejere și deschise la culoare, 62% consumă multe lichide, iar doar 31% folosesc protecție solară. Utilizarea ventilatoarelor sau a aparatelor de aer condiționat este constantă pentru 58% dintre români, fiind mai frecventă în mediul urban (68%) decât în mediul rural (42%).

Citeste si O categorie de angajați români va beneficia de decontarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Anunț oficial

Majoritatea românilor mențin hidratarea la un nivel constant în perioadele caniculare, 43% bând apă la fiecare oră și 31% la un interval de 2-3 ore. De asemenea, 80% preferă să stea la umbră atunci când sunt afară în zilele toride.

Studiul s-a desfăşurat online în perioada 24 – 28 iunie 2024 pe un eşantion de 1005 respondenţi, utilizatori de internet, din mediul urban şi mediul rural. Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult