- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țigările electronice, interzise minorilor! Legea care prevede sancțiuni și de 100.000 lei pentru cei care vând astfel de produse copiilor, promulgată

27 Mar, 14:45 • Adrian Popovici
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative prin care țigările electronice și altor produse asociate și/sau similare nu mai pot fi vândute către minori.
Țigările electronice, interzise minorilor! Legea care prevede sancțiuni și de 100.000 lei pentru cei care vând astfel de produse copiilor, promulgată

Proiectul de lege care vizează interzicerea vânzării de țigări electronice către minori a fost promulgat de către Klaus Iohannis. Pe masa președintelui a ajuns o lege care a trecut de parlament și care vizează modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun. Actul normativ iniţiat de către deputatul PSD Alfred Simonis interzice vânzarea către minori de ţigări electronice, transmite News.ro.

Legea pe care Klaus Iohannis și-a pus semnătura prevede interzicerea comercializării prin automate precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani de țigări electronice, dar și accesorii și diferite produse asociate cu acest viciu: flacoanele de reumplere pentru țigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

„În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate”, se arată în noua lege.

În plus, această lege stabillește obligația școlilor de a include în regulamentele de ordine interioară propriile măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea de țigări electronice, precum și tuturor categoriilor de produse care conţin tutun.

Iniţiativa legislativă introduce sancţiuni de până la 100.000 lei pentru cei care vând țigări electronice minorilor.

Citește și: Se interzic țigările electronice de unică folosință. A fost anunțată prima țară care va lua măsura radicală

Țigări electronice. Foto arhivă
Țigări electronice. Foto arhivă

Noi reguli pentru țigările electronice

Conform sursei citate, noua lege preia definiţiei ţigaretei electronice şi a flaconului de reumplere a ţigaretei electronice, în forma în care acestea sunt incluse în legislaţia europeană.

Unul dintre amendamentele la proiectul de lege adoptat de Parlament şi promulgat de către preşedintele Klaus Iohannis defineşte dispozitivul electronic pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, țigările electronice, flaconul de reumplere, pliculeţul cu nicotină pentru uz oral, precum şi produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

„Introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ”, se arată în textul noii legi.

În plus, elevilor din toată țara le este interzis fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, țigările electronice, a flacoanelor de reumplere pentru aceste dispozitive, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Legea care vizează vânzarea unor produse ca țigările electronice către elevi interzice și şi „comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun”.

Citește și: Parlamentul a adoptat oficial legea! Se interzice vânzarea țigărilor electronice pentru o categorie de români