- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți proprietarii de terenuri din România trebuie să țină cont de o nouă lege. Devine obligatoriu! 

19 May, 18:22 • Fundeanu Madalina
O nouă lege vizează proprietarii de terenuri din România. Iată ce se schimbă!
Toți proprietarii de terenuri din România trebuie să țină cont de o nouă lege. Devine obligatoriu! 

O nouă propunere legislativă, inițiată de senatorul Daniel Fenechiu, a fost depusă de curând la Senat pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și modificarea Legii nr. 268/2001 referitoare la privatizarea societăților ce administrează terenuri agricole proprietate publică și privată a statului. Astfel, se urmărește clarificarea și extinderea categoriilor de preemptori în procesul de vânzare a pământurilor, scrie Capital.ro.

O nouă lege pentru proprietarii de terenuri din România

Prin Legea nr. 17/2014, au fost stabilite măsuri pentru reglementarea vânzării hectarelor de pământ situate în extravilan și au fost definite categoriile de preemptori, după cum urmează: coproprietarii, arendașii, proprietarii vecini și statul român prin Agenția Domeniilor Statului. Modificările ulterioare aduse de Legea nr. 175/2020 au redefinit categoriile de preemptori, incluzând noi categorii și plasând proprietarii vecini în categoria preemptorilor de rang III.

Conform art. 4 alin. (1) lit c) din Legea nr. 17/2014, după cum a fost modificată prin Legea nr. 175/2020, sunt preemptori de rang I proprietarii și/sau arendașii pământurilor vecine cu terenul supus vânzării. Această modificare a exclus proprietarii pământurilor vecine cu alte categorii de folosință, cum ar fi curți-construcții, fără o fundamentare clară.

Ai mai putea citi: Un cuplu din Galați a dat lovitura cu o afacere care a pornit dintr-un simplu împrumut! Cei doi produc acum 25.000 de euro din zmeură și mure

terenuri agricole
terenuri agricole

Ce clarificări și corecții au fost propuse

Senatorul Daniel Fenechiu a punctat necesitatea modificării cadrului legal pentru a clarifica că preemptori sunt proprietarii terenurilor vecine indiferent de categoria de folosință a acestora sau de situarea în extravilan sau intravilan. Mai mult de atât, propunerea legislativă a remediat o eroare din articolul 4 alin. (1) lit. c), care face referire în mod eronat la definiția tânărului fermier în alin. (4) în loc de alin. (5), care de fapt reglementează prioritatea la cumpărarea pământurilor pentru proprietarii terenurilor vecine.

Ce impact vor avea modificările propuse

Aceste modificări ale legii pot avea un impact pozitiv din punct de vedere economic și social. Din perspectivă economică, facilitarea accesului tuturor proprietarilor vecini la dreptul de preempțiune poate conduce la o mai bună utilizare și dezvoltare a spațiilor agricole. Proprietarii vecini care sunt interesați și au resursele necesare pentru a dezvolta aceste pământuri vor putea contribui la creșterea productivității agricole și la dezvoltarea rurală.

Din perspectivă socială, pe de altă parte, modificările propuse vor contribui la eliminarea inechităților și a discriminărilor dintre diferitele categorii de proprietari.

În cadrul legislației actuale, proprietarii spațiilor vecine cu diferite categorii de folosință, cum ar fi curți-construcții, sunt excluși de la dreptul de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole aflate în extravilan. Această excludere creează o discriminare între proprietarii terenurilor agricole și cei cu alte destinații.

„Prezenta interventie legislativă are drept scop crearea unor conditii nediscriminatorii pentru proprietarii terenurilor vecine terenului supus vânzării şi garantarea dreptului de dispozitie asupra terenurilor agricole situate în extravilan”, este notat în nota de fundamentare a proiectului.

Vezi mai multe știri: De unde provin, de fapt, alimentele din magazinele Lidl. Nu o să-ți vină să crezi ce scrie pe etichetă!