- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru 1 milion de români! Modalitatea prin care ar putea fi scutiți de plata facturilor la căldură

22 May, 14:54 • Fundeanu Madalina
Un milion de oameni ar putea să scape de plata facturilor la căldură. Panourile fotovoltaice, soluția Guvernului pentru a ajuta românii.
Vești bune pentru 1 milion de români! Modalitatea prin care ar putea fi scutiți de plata facturilor la căldură

Vești incredibile! Este foarte posibil ca, în viitorul apropiat, un milion de români să fie scutiți de plata facturilor la căldură. Guvernul a anunțat în acest sens că va căuta modalități pentru a ajuta comunitățile să se folosească de puterea Soarelui. Mai exact, este vorba de românii din București și din sudul țării, scrie Newsweek.ro.

Un milion de români ar putea să scape de plata facturilor la căldură

Guvernul a găsit cel mai bun mod prin care, chiar dacă locuiesc la bloc, românii se pot folosi de energia solară pentru a nu mai plăti facturile la căldură. Cele mai bune zone pentru implementarea noilor măsuri sunt sudul României și chiar Bucureștiul.

Guvernul are în plan crearea unui Grup de Lucru pentru dezvoltarea Comunităților de Energie în România. Aceste comunități vor include orice proiect sau inițiativă în care membrii implicați sunt și proprietari sau au un cuvânt de spus în ceea ce privește serviciile legate de energie.

Ai mai putea fi interesat și de: Veste de ultimă oră pentru cei 600.000 de clienți ai Hidroelectrica! Ce se întâmplă cu facturile românilor

facturi la căldură
facturi la căldură

Astfel, este vorba despre consumatorii finali, comunitățile locale, organizațiile neguvernamentale, dar și companii private sau din sectorul public. Prima întâlnire va avea loc la începutul lunii viitoare.

O analiză întocmită recent de specialiști din Ministerul Energiei demonstrează că doar în București ar putea fi instalate panouri fotovoltaice de până la 680.000 kW (680 MW) pe acoperișurile care încă sunt neutilizate. Datele oficialilor mai arată că, folosindu-se potențialul natural, acestea ar putea produce aproape 835 milioane kWh de energie electrică.

Așadar, va fi suficient pentru a permite reducerea dependenței de sursele tradiționale de energie și o scădere a facturilor plătite pentru curentul electric în cazul a aproximativ 695.000 de familii.

Aceste măsuri au fost deja implementate în Spania. Acolo, oamenii care doresc să facă parte din program, se pot înscrie, contra unei taxe, în Comunitățile de Energie, și o pot părăsi oricând își doresc, primindu-și înapoi banii.

Mai apoi, aceste comunități au aplicat pentru fonduri europene și naționale, iar autoritățile locale au pus la dispoziție acoperișurile clădirilor publice pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Toți membrii au acces la energia produsă, care este semnificativ mai ieftină.

Vezi mai multe știri: Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede compensarea facturilor la energie. Cine sunt beneficiarii ajutorului financiar de la stat