- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

VIDEO. România va avea 20 de trenuri electrice noi. Banii vin din PNRR

19 Oct, 20:30 • Bumbeneci Diana
Guvernul a aprobat achiziționarea a 20 de trenuri electrice. Banii pentru achiziție vin din Planul Național de Redresare și Reziliență.
VIDEO. România va avea 20 de trenuri electrice noi. Banii vin din PNRR

Trenuri electrice noi, pentru români. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul a reușit să achiziționeze 20 de noi trenuri. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

20 de noi trenuri electrice, achiziționate prin PNRR

Executivul condus de Nicolae Ciucă a aprobat, în şedinţa de miercuri, nota de fundamentare privind achiziţia de către Ministerul Transporturilor a 20 de trenuri electrice pentru călători. Conform primelor informații furnizate în cursul zilei, suma necesară implementării proiectului fiind de 184.000.000 de euro cu TVA, bani asiguraţi prin PNRR şi bugetul de stat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Guvernul a aprobat, prin hotărâre, nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea de a efectua cheltuieli aferente proiectului de investiţii de achiziţie pentru 20 de rame electrice interregionale de lung parcurs. Mai exact, este vorba de achiziţionarea a 20 de trenuri electrice. Suma necesară în acest sens pentru achiziţionarea acestor trenuri de către Ministerul Transporturilor este de 184.000.000 de euro cu TVA, bani asiguraţi prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

VIDEO. România va avea 20 de trenuri electrice noi. Banii vin din PNRR
VIDEO. România va avea 20 de trenuri electrice noi. Banii vin din PNRR

Mai poți citi și: ANOFM anunță câți români și-au găsit de muncă în primele 9 luni ale anului

Mai mult, conform unui comunicat de presă transmis de reprezentanți ai Executivului, achiziţionarea de material rulant nou pentru transportul de călători va avea un impact semnificativ asupra nivelului calităţii serviciilor oferite, a siguranţei călătorilor şi îmbunătăţirii serviciilor de mediu, precum şi asupra costurilor şi a beneficiilor economice ale transportului feroviar de călători.

„Flota de 20 rame electrice se introduce pe întreaga reţea electrificată şi în proiect a fi electrificată şi sunt vizate legături directe între marile oraşe ale României. Introducerea ramelor electrice de lung parcurs RE-IR2 vizează creşterea eficienţei modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători, reducerea poluării şi creşterea confortului pe mai multe rute de pe reţeaua electrificată sau în curs de electrificare.

Achiziţia trenurilor este necesară întrucât flota curentă de material rulant deţinută de operatorii de servicii feroviare a depăşit deja sau este pe cale să îşi încheie ciclul de viaţă, din acest motiv existând riscul ca, până în 2023, să nu mai existe nicio garnitură de tren disponibilă. În ultimii 15 ani, în România nu s-au făcut achiziţii de material rulant nou destinat transportului feroviar de călători”, se arată în comunicat.

Te-ar putea interesa și: Românii scapă de impozitele pentru contribuția la pilonul II. Când va intra legea în vigoare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult