- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vom avea cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene

11 Oct, 08:04 • Gabriela Andreescu
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a anunțat vineri începerea construcției navei REXDAN, cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Contractul pentru construirea navei a fost câștigat de către giurgiuvenii de la Shipyard ATG.
Vom avea cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene

Cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene se construieşte în România. Totul în cadrul unui proiect uriaş, de aproximativ 20 de milioane de euro, dezvoltat de  Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi.

Proiectul universității din Galați se numeşte „Sistem integrat pentru cercetarea monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”. Proiectul presupune, în principal, realizarea unei nave de cercetare, a unui centru fix de cercetare și un autolaborator, care vor găzdui 18 laboratoare dotate cu aparatură și soft-uri de ultimă generație, informează Adevărul.

„În data de 7 octombrie 2021, a avut loc la Giurgiu festivitatea de punere a chilei navei REXDAN. Aceasta va fi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Nava va dispune de nouă laboratoare moderne în care își vor desfășura activitatea cadre didactice și cercetători din universitatea noastră, precum și cercetători internaționali”, a anunțat într-un comunicat Universitatea „Dunărea de Jos”.

Te-ar putea interesa și: Trei americani au câștigat premiul Nobel pentru Economie 2022. Ben Bernanke, fost președinte al Fed, și alți doi economiști au dus trofeul peste ocean!

Echipajul navei va fi format din cinci persoane și zece cercetători permanenți.

Ambarcațiunea, care va acoperi 2.000 de km pe partea navigabilă a Dunării, va fi finalizată în luna ianuarie 2023, conform proiectului.

Noua navă a României va fi gata să acopere undeva la 2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării. Aceasta va fi finalizată până în prima lună a anului 2023.

În cadrul laboratoarelor îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. În plus, va fi achiziţionată o şalupă care va intra în zonele mai puţin accesibile pentru nava de mari dimensiuni.

Cea mai mare navă navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene se construiește la Galați
Cea mai mare navă navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene se construiește la Galați

Pentru a putea demara acest proiect, Universitatea „Dunărea de Jos” a organizat în  luna aprilie a acestui an licitația pentru navă, însă universitatea ărimit o singură ofertă.

Pe data de 22 iulie anul acesta a fost semnat contractul în valoare de 26,95 de milioane de lei cu firma Shipyard ATG Giurgiu. Durata contractului este de 18 luni. Anunțul a fost făcut public în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

În cadrul laboratoarelor îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea gălăţeană, precum şi cercetători internaţionali. În plus, va fi achiziţionată o şalupă care va intra în zonele mai puţin accesibile pentru nava de mari dimensiuni.

Potrivit rectorului Universității „Dunărea de Jos”, dr. Puiu Lucian Georgescu, nava a fost adaptată ca să meargă nu numai pe Dunăre, ci să se ducă de la Marea Neagră la Marea Nordului. Va monitoriza tot de la Marea Nordului până la Marea Neagră. Se estimează că va acoperi circa 2.000 de kilometri pe partea navigabilă a Dunării cu componente extinse din bazinul hidrografic, care acoperă 35% din suprafaţa Uniunii Europene.

„Vom avea practic cel mai important centru de cercetare din acesta parte a Europei, punând astfel Galaţiul pe harta mondială a cercetării”,a declarat Georgescu.

Centrul fix de cercetare va fi în oraşul Galaţi şi va include nouă laboratoare complet echipate, în cadrul cărora se vor desfăşura activităţi specifice domeniului energie, mediu şi schimbări climatice.

„Infrastructura Rexdan va contribui în mod direct la creşterea performanţei în cercetare prin cooperare internaţională prin conferirea caracterului de excelenţă la nivelul universităţii şi proiectelor acesteia, prin deschiderea faţă de cele mai performante echipe de cercetare din Europa şi de la nivel internaţional lărgit, prin asigurarea noutăţii ştiinţifice şi a originalităţii abordărilor”, susţin reprezentanţii instituţiei gălăţene.

Pe nava de cercetare, atunci când va fi acostată, vor putea face practică și studenții de la master și doctorat din cadrul facultăților de Nave și Piscicultură.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult