- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vor fi plantate 56.000 de hectare de păduri noi până în 2026. 730 de milioane de euro din PNRR, alocați pentru acest program

09 Feb, 19:01 • Fundeanu Madalina
O țară mai verde: 56.000 de hectare de păduri noi vor fi plantate până în 2026. Sunt alocate fonduri de 730 de milioane de euro din PNRR pentru acest program.
Vor fi plantate 56.000 de hectare de păduri noi până în 2026. 730 de milioane de euro din PNRR, alocați pentru acest program

Cel mai ambițios proiect de împădurire din România este în plină desfășurare. Astfel, peste 56.000 de hectare de pădure noi vor fi plantate până în 2026, cu bani din PNRR, conform Antena 3 CNN.

O țară mai verde: 56.000 de hectare de păduri noi vor fi plantate până în 2026

32.000 de euro au fost alocate la nivel național pentru înființarea de noi pepiniere, pentru dezvoltarea celor deja existente sau pentru crearea de capacitați pentru prelucrarea semințelor forestiere.

„A fost cel mai mare sprijin și cea mai bună șansă a noastră a silvicultorilor de a ne dezvolta”, a declarat Marian Mechenici, director tehnic pepinieră.

Este un punct de plecare și o speranță pentru cea mai mare campanie de plantare națională lansată de Ministerul Mediului în România. Din astfel de pepiniere, pleacă puieți spre deținătorii de terenuri. Este un efort comun pentru ca România să fie mai verde până în 2026.

Ai mai putea fi interesat de: Pasaj „mamut” cu o lungime de 1.795 metri pe DN 2 la Roman. CNAIR a cerut fonduri europene pentru pasajul în valoare de 76 de milioane lei

păduri
păduri

Fonduri de 730 de milioane de euro din PNRR pentru acest program

„Nu există nicio măsură de finanțare mai profitabilă decât cea privind împăduririle. Putem să constatăm că pentru un hectar de pădure, la sfârșitul celor 20 de ani, nu doar că primim 40.000 de euro de la stat, dar rămânem și cu teren împădurit”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Din bugetul total al programului, cea mai mare sumă, 500 de milioane de euro este acordată înființării de păduri noi. Suprafața minimă eligibilă este de 0,5 hectare în cazul trupurilor de pădure și 0,1 hectare în cazul perdelelor forestiere.

Obligatoriu, terenul trebuie să fie pretabil pentru a face acest lucru. Beneficiarii pot fi deținătorii publici sau privați de terenuri dar și formele asociative. Pentru o plantație de stejari, suma totală este de 19.000 de euro/hectar din care 6.000 de euro pentru înființare și restul pentru întreținere timp de șase ani.

Programul național finanțează și înființarea de plantații urbane. În prezent, în România sunt depuse cereri de finanțare pentru 1.400 de hectare noi și cereri de reîmpădurire pentru 2.000 de hectare.

Vezi mai multe știri: Promisiunile făcute fermierilor au fost respectate. Ministrul Agriculturii: „România și-a menținut poziția”