- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere de 16.500 lei pentru o anumită categorie de români. Ministerul Justiției a făcut anunțul

03 Feb, 13:22 • Fundeanu Madalina
Vouchere de 16.500 de lei oferite pentru victimele infracţiunilor. Suma pentru fiecare dintre aceste tichete este suportată din bugetul Ministerului Justiţiei.
Vouchere de 16.500 lei pentru o anumită categorie de români. Ministerul Justiției a făcut anunțul

O anumită categorie de români va putea beneficia de vouchere încărcate cu suma de 16.500 de lei. Anunțul a fost făcut de Ministerul Justiției, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Vouchere de 16.500 de lei oferite pentru victimele infracţiunilor

Alina Gorghiu a susținut că victimele infracţiunilor pot beneficia, într-un timp optim, de vouchere pentru a le acoperi cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente şi transport, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute.

„Ieri a fost semnat de către Ministerul Justiției contractul cooperatorul care va emite voucherele pentru sprijinul victimelor infracțiunilor. Mecanismul este operațional. Presupune, pentru victimele infracțiunilor, bani care să acopere cheltuieli imediate de cazare, de transport, de hrană, de îmbrăcăminte, de asistență medicală, medicamente etc.”, a declarat ministrul Justiției, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PNL Vrancea.

Suma de 16.500 de lei pentru fiecare dintre aceste vouchere este suportată din bugetul Ministerului Justiţiei.

„Avem 300 de vouchere pentru acest an, dacă necesarul va fi mai mare, vom ajusta numărul”, a spus Alina Gorghiu.

Te-ar mai putea interesa și: Guvernul instituie „Creditul Fermierului”, după protestele agricultorilor: 280.000 de euro plafon maxim, timp de 5 ani

Voucher pentru victimele violenței din România
Vouchere pentru victimele infracțiunilor din România

Ministrul a mai susţinut că pot beneficia de voucher victimele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, o infracţiune de terorism sau orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

„E un ajutor imediat și eficient pentru cei care sunt în nevoie imediată. Mă refer cu predilecție la victimele violenței, victimele traficului de persoane victimele abuzurilor sexuale. Aceste persoane au încă de astăzi, la îndemână o sumă de până la cinci salarii minime brute, însumează 16.500 de lei”, a spus ministrul Justiției, menționând că aceasta este suma maximă pe care o victimă a unei infracțiuni o poate primi.

„Pentru anul 2024 am prevăzut 300 de vouchere. Dacă necesarul va fi mai mare, vă asigur că MJ va suplimenta acest număr”, a mai precizat ministrul.

Alina Gorghiu a mai anunțat că avansul ajutorului trebuie acordat în cel mult 72 de ore de la data soluţionării de către instanţă a cererii depuse de victimă la Tribunal.

Conform procedurilor, victima transmite instanţei cererea de acordare a voucherului şi referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente, iar instanţa admite cererea de acordare a voucherului şi stabileşte cuantumul. La final se emite voucherul cu datele de identitate ale victimei şi se alimentează cu cuantumul stabilit, potrivit surselor.

Vezi și: Cu ce sumă uriașă se vinde astăzi o bancnotă de un milion de lei din 2003! Te poți îmbogăți dacă o mai ai!