- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

12,2 mil. euro pentru un portal de servicii online al Registrului Comertului, ce va fi integrat in e-Romania

15 Jun, 14:36 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Comunicatiilor va investi 51, 9 mil. lei (12,2 mil. euro), fonduri structurale, dintre care finantare nerambursabila este de 21,5 mil. lei (5,08 mil. euro), in implementarea unui portal de servicii online al Oficiului National al Registului Comertului (ONRC).
12,2 mil. euro pentru un portal de servicii online al Registrului Comertului, ce va fi integrat in e-Romania

Proiectul va permite cetatenilor accesul online la 34 servicii publice, dintre care 24 servicii publice vor fi nou create in cadrul proiectului.

Proiectul se numeste „Servicii on-line (de e-guvernare) oferite de ONRC pentru comunitatea de afaceri prin intermediul unui portal dedicat”. Contractul de finantare a fost incheiat in data de 31 iulie 2009. Proiectul va fi lansat in vara lui 2011. Dupa implementare, cele 34 de servicii online vor fi integrate in platforma e-Romania.

In cadrul proiectului se vor achizitiona 384 de echipamente hardware IT si software aferent.

MCSI isi propune astfel cresterea numarului de utilizatori ai serviciilor publice online oferite de ONRC, estimand un ritm anual de crestere de 5% a numarului de utilizatori in perioada ulterioara implementarii proiectului, atingandu-se un procent de 25% in al cincilea an de functionare.

MCSI isi mai propune eficientizarea fluxului de informatii in relatiile cu institutiile avizatoare si cele guvernamentale cu care ONRC are incheiate protocoale de colaborare. Astfel, 16 institutii publice vor beneficia de reducerea timpului necesar obtinerii informatiilor din Registrul Comertului Central Computerizat. Totodata, 100 de persoane vor fi instruite in vederea utilizarii noii infrastructuri IT&C implementate.

Prin acest proiect, MCSI spera „sa deserveasca in mod optim derularea activitatilor specifice ONRC – cresterea performantelor si securitatii sistemului, monitorizarea sistemului informatic etc.”.

„Implementarea proiectului va imbunatati semnificativ relatia dintre cetateni si ONRC, prin cresterea transparentei activitatii desfasurate, prin asigurarea coerentei si preciziei prelucrarii datelor, prin reducerea timpului de circulatie a documentelor in interiorul sistemului, datorita fluxurilor electronice de documente si introducerii verificarilor digitale. De asemenea, se va ameliora capacitatea de prelucrare si stocare a datelor, se va imbunatat securitatea informatiilor din baza de date si a accesului la aplicatiile sistemului, si se vor reduce timpii de actualizare a bazei de date centrale”, conform MCSI.

Portalul de servicii online, rezultat al acestui proiect, va avea in vedere si posibilitatea interoperabilitatii cu sistemul juridic, urmand sa comunice in viitor datele referitoare la firmele care sunt in procedura de faliment, inregistrate in instante, conform anuntului Ministerului Comunicatiilor.