- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

BMI: Cosmote ar putea depasi Vodafone ca numar de clienti in doi ani

25 Sep, 16:33 • Redactia DailyBusiness
Compania de cercetare Business Monitor International (BMI) estimeaza ca piata de telefonie mobila din Romania va creste in 2008 cu 11%, pana la 25,35 milioane clienti, la o rata de penetrare de 118%. De asemenea, compania de cercetare apartinand grupului Bancii Mondiale obseva posibilitatea ca in circa doi ani Cosmote Romania sa depaseasca ca numar de clienti Vodafone Romania.
BMI: Cosmote ar putea depasi Vodafone ca numar de clienti in doi ani

In 2009, numarul clientilor de telefonie mobila va creste cu doar 3,4%, pana la 26,2 mil. utilizatori, dar, avand in vedere intrarea mai puternica a operatorului Zapp pe piata telecom precum si a achizitiei unei licente de telefonie mobila de catre Romtelecom „pentru sate”, pana in 2012 numarul clientilor abonati la un operator de telefonie mobila va ajunge la 26,85 mil. (penetrare de 125%).

Raportul BMI subliniaza ca operatorul Cosmote Romania inregistreaza cea mai rapida crestere de pe piata, acest lucru putand duce la o schimbare a clasamentului celor mai importante companii de telefonie mobila din Romania – Cosmote ar putea sa depaseasca Vodafone Romania in urmatorii doi ani si sa devina astfel al doilea cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania, dupa Orange. „Ramane de vazut ce influenta va avea Deutsche Telekom, actionar in OTE, detinatoare a Cosmote si Romtelecom, asupra afacerilor si extinderii Cosmote in Romania si in tarile din estul si sud-estul Europei”, se scrie in raportul BMI.

Conform raportului, Romtelecom, impreuna cu RCS&RDS, UPC Romania si Orange acopera peste 95% din liniile fixe din Romania si peste 90% din conexiunile broadband din tara. Raportul a amintit doar ca si Vodafone Romania a intrat pe segmentul de telefonie fixa.

Business Monitor International a remarcat in raport faptul ca RCS&RDS a reusit sa atraga in 6 luni peste 800.000 de clienti pentru serviciile de telefonie mobila. „Daca vor reusi sa depaseasca acest numar si sa faca si bani din aceasta, ramane de vazut. Dar ca influenta imediata, intrarea RCS&RDS a dus la o crestere importanta a numarului de abonati la telefonie mobila”, se spune in raportul companiei de cercetare.

Pe segmentul de broadband, compania de cercetare estimeaza ca pana in 2012 vor fi 5,25 mil. clienti de Internet broadband, de la 3,19 mil. abonati la finele lui 2007.