- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Firmele de testare de jocuri video au intrat in criza de comenzi: incep concedierile

22 Sep, 19:10 • emanuel.ceciu
Lipsa de proiecte noi dezvoltate de marii publisheri de jocuri video loveste implicit si in "satelitii" acestora - firme mai mici, specializate pe testarea de jocuri. O astfel de firma este Revo Solutions, companie autohtona cu afaceri de 0,6 mil. euro, care colaboreaza in principal cu Ubisoft, si care a fost obligata sa renunte la cel putin 20% din angajati.
Firmele de testare de jocuri video au intrat in criza de comenzi: incep concedierile

Proprietarul companiei, Andrei Lopata, explica pentru DailyBusiness.ro: „De la inceputul anului si pana recent, scaderea pietei de jocuri din Romania nu a fost resimtita puternic in tara. Acum insa, clienti pe care ii avem – printre care Ubisoft, companie care din nefericire este si cel mai mare dezvoltator cu care lucram, dar si Cook Media Group, Deep Silver si Mindscape, incetinesc drastic fecventa cu care scot jocuri”.

Lopata a subliniat ca va renunta la aproximativ 10 dintre cei 50 de angajati ai companiei. „Acestora le-am oferit posibilitatea sa ramana in firma si sa lucreze pe proiecte pentru terminale mobile”, a spus acesta.

Nu pare insa o solutie acceptabila pentru angajatii firmei. „Sa raman angajat pentru 800 de lei pe luna? Nu, multumesc. Pe langa aceasta, din cate am vorbit si eu cu colegii mei, este vorba de 20-25 de oameni ce urmeaza sa fie disponibilizati. Asta este, imi caut de lucru acum, in alta parte”, spune un fost angajat al Revo Solutions, care a dorit sa ramana anonim.

Ubisoft Romania are o echipa de 300 de testeri pentru jocurile ce urmeaza a fi lansate de companie.

Contactat de DailyBusiness.ro, Sebastien Delen, managing director al Ubisoft Romania, a afirmat ca in lunile octombrie si noiembrie este o pauza in dezvoltare de produse. „Ritmul insa isi va reveni in iarna, cand vom incepe sa dezvoltam jocuri pentru primavara”. In ceea ce priveste zvonurile privind mutarea unei parti din angajatii Ubisoft Romania in India, unde costurile sunt mai reduse, acestea au fost infirmate vehement de Sebastien Delen. „Abia acum cateva luni am mai angajat 50 de oameni. Nu avem nicio treaba cu India”.

In ciuda problemelor, afacerile nu scad

Atat Ubisoft cat si Revo Solutions estimeaza ca, in ciuda dificultatilor de pe piata, veniturile pe anul 2009 vor stagna.

In 2008, Ubisoft Romania a inregistrat afaceri de 16,7 mil. euro si profit net de 657.000 euro. Pentru anul in curs, Delen considera ca filiala locala pe care o conduce va obtine „venituri similare sau chiar putin mai mari. In ceea ce priveste valoarea profitului, vom putea spune mai multe dupa vanzarile de Craciun”.
[img=373][/img]
Revo Solutions a generat in 2008 venituri de 675.000 euro si profit net de 200.000 euro. Compania va reusi insa sa-si mentina afacerile la un nivel relativ similar cu 2008 datorita faptului ca la inceputul anului in curs firma a dezvoltat propria nisa de productie de jocuri. In prima faza, compania a angajat 10 oameni specializati pe acest segment pentru a produce jocuri pentru iPhone. Compania a dezvoltat jocul „Fast” pentru americanii de la Social Gaming Network (SGN), urmand ca luna viitoare sa lanseze pe piata inca trei jocuri. „Reusim astfel sa ne mentinem la un nivel relativ constant fata de anul precedent”, spune Andrei Lopata.