- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Gartner: Mini-laptop-urile sunt singurele care mai sustin piata de computere

15 Jan, 11:46 • Redactia DailyBusiness
Rata de crestere a livrarilor de computere la nivel global a scazut in prezent la cel mai mic nivel din 2002, din cauza recesiunii, unicul segment ce evolueaza agresiv fiind cel de netbook-uri (laptop-uri de mici dimensiuni), a scris Forbes, citand un studiu Gartner.
Gartner: Mini-laptop-urile sunt singurele care mai sustin piata de computere

Gartner estimeaza ca livrarile de netbook-uri vor creste anul acesta cu circa 50% fata de 2008, pana la 7,8 milioane unitati. Segmentul de laptop-uri va creste doar cu 15% de la an la an, in timp ce vanzarile de desktop-uri vor scadea cu 21%.

„Se pare ca mini-notebook-urile merg mult mai bine decat clasicele laptop-uri, ajungand chiar sa ii ‘saboteze’ pe fratii lor mai mari”, este de parere Mika Kitagawa, analist Gartner.

In trimestrele recente, afacerile retailerilor de PC-uri au fost determinate in mod esential de capacitatea lor de a se adapta rapid si de a introduce in lanturile de retail cat mai multe modele de mini-notebook-uri, sunt de parere cei de la Gartner.

Netbook-urile au inceput de asemenea sa „manance” din profiturile marilor producatori de laptop-uri, cum ar fi Dell sau HP, care au un numar limitat de mini-notebook-uri in dotare, in schimb castigand companii precum Acer. Aceasta din urma si-a crescut afacerile in trimestrul patru al anului trecut cu 55%, in special datorita dezvoltarii puternice a segmentului de mini-notebook-uri.

Oficiali ai Gartner au subliniat de asemenea ca in trimestrul patru al anului trecut piata de computere a crescut cu doar 1% la nivel global, cresterea aceasta, foarte mica de altfel, fiind sustinuta in principal de segmentul de netbook-uri.