- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

UE promoveaza standardul DVB-H pentru televiziunea pe terminalele mobile

18 Mar, 10:26 • Redactia DailyBusiness
Oficialii Comisiei Europene au declarat luni ca vor promova si sprijini standardul DVB-H (Digital Video Broadcasting for Handhelds) pentru televiziunea pe terminalele mobile, in toate cele 27 de state membre UE.
UE promoveaza standardul DVB-H pentru televiziunea pe terminalele mobile

Intentia oficialilor CE este aceea de a stabili o singura piata pentru televiziunea pe mobile, la nivelul Uniunii Europene.

Standardul, impus de cea mai mare companie producatoare de telefoane mobile din lume, Nokia, este sprijinit de majoritatea producatorilor de telefoane mobile din lume, dar unii operatori telecom sunt de parere ca oficialii CE s-au grabit in adoptarea standardrului DVB-H.

Acestia sunt insa de parere ca stabilirea din timp a unui standard ce urmeaza a fi valabil pentru toate statele membre UE ar putea impulsiona industria, a scris presa internationala.

„Pentru ca televiziunea pe terminale mobile sa creasca in Europa cu adevarat, trebuie mai intai ca statele sa se alinieze unui singur standard”, a afirmat Viviane Reding, comisar al UE.

DVB-H este singurul standard de televiziune mobila cu acoperire globala, desi Coreea de Sud, Japonia, SUA si China au impus de asemenea si alte standarde, precum cel al companiei americane Qualcomm.

Oficialii CE sunt de parere ca prin adoptarea DVB-H, transmit un semnal puternic catre statele membre UE, care inca nu s-au hotarat ce standard de televiziune prin terminale mobile sa adopte.

„Statele membre UE sunt de acum obligate sa incurajeze folosirea DVB-H-ului”, a mai spus Reding.

Cateva state membre, precum Anglia, Germania sau Olanda, s-au opus acestui proiect, considerand ca implementarea unui singur standard ar limita puterea de decizie a operatorilor.

Oficialii CE au replicat, declarand ca DVB-H-ul este deja folosit sau in curs de implementare in 16 tari membre ale Uniunii Europene.

Asociatia GSM, care reprezinta operatorii de telefonie mobila din Europa, prefera sa ramana neutra in acest caz, oficialii organizatiei declarand doar ca pietele statelor sunt singurele care vor decide daca acest standard va fi sau nu potrivit.

Majoritatea statelor din Europa au incercat televiziunea prin telefonul mobil, prin transmisii in direct de sport, stiri sau concerte, dar numai Italia a reusit sa implementeze aceasta televiziune cu succes la nivel commercial.

„Chiar daca serviciul de televiziune pe terminalele mobile ar fi gratuit, veniturile provenind doar din publicitate, cati oameni considerate ca sunt de acord sa urmareasca reclame pe un ecran atat de mic?”, intreaba Ross Biggam, director general al Association of Commercial Television din Europa.

Oficialii Comisiei Europene spera ca televiziunea pe terminalele mobile, o potential sursa de venituri suplimentare pentru operatorii telecom, sa primeasca un impuls important odata cu Campionatul European de Fotbal si cu Jocurile Olimpice, competitii ce se vor desfasura anul acesta.