Nicușor Dan îi așteaptă miercuri, la Palatul Cotroceni, pe reprezentanții partidelor parlamentare, pentru consultări privind formarea viitorului Executiv.
Întrebat despre varianta ca PSD să rămână la guvernare, noul președinte al României a sugerat că își dorește acest lucru. ”Cel mai important este să dai stabilitate și predictibilitate și nu poți face asta cu un guvern minoritar”, a răspuns Nicușor Dan.
Consultările de miercuri vor avea loc după următorul program:
”Este prima rundă de discuţii, de aceea ele sunt informale. Chiar dacă sunt organizate, ele sunt informale şi vor continua”, a precizat şeful statului.
Preşedintele a mai subliniat că nu vrea să se grăbească cu formarea Guvernului, şi să îşi ia un interval de 3-4 săptămâni, el arătând că doreşte ca, în discuţii, cât mai multe din aspectele programului de guvernare să fie stabilite între partide.
În discursul ținut după jurământul de învestire, Nicușor Dan a transmis un mesaj clar de reformă structurală a statului român, cerând cetățenilor să exercite o presiune pozitivă pentru accelerarea schimbărilor. Printre prioritățile evidențiate se numără reducerea birocrației, digitalizarea administrației, reforma funcției publice, reorganizarea teritorială și combaterea corupției sistemice.
Citește și Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a sunat pe Nicușor Dan. Ce au discutat
Șeful interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni, după ședința de partid privind consultările pentru formarea noului guvern, că social-democrații vor merge la acestea având ”deschise toate opţiunile”, adică inclusiv varianta de a face parte din viitorul Executiv.
Grindeanu a precizat și care sunt ”liniile roșii” peste care PSD nu poate trece când vine vorba despre politicile economice ale țării.
”Nu e vorba despre a pune condiţii decât dacă vorbim despre politici economice. Nu putem accepta vreodată o eventuală subfinanţare către autorităţile locale. Aceasta este o linie roşie pentru PSD. La fel, nu putem accepta o diminuare a investiţiilor, fie în infrastructură, fie în alte domenii esenţiale. Nici scăderea veniturilor românilor nu este acceptabilă. Acestea sunt linii roşii peste care PSD nu va putea trece”, a spus șeful interimar al social-democraților.
PNL va fi reprezentat la consultări de preşedintele Ilie Bolojan, secretarul general Adrian Veştea şi prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu şi Dan Motreanu.
Potrivit vicepreşedintelui PNL Virgil Guran, în şedinţa conducerii partidulului s-a stabilit clar că liberalii sunt de acord să intre la guvernare împreună cu celelalte trei partide şi cu minorităţile, cu Ilie Bolojan propunere fermă de premier. Guran a mai spus că, fără un guvern majoritar, este foarte greu în aceste momente dificile pentru România, notează news.ro.
Varianta unui guvern majoritar este susținută și de UDMR. Președintele formațiunii, Kelemen Hunor, s-a declar convins că PSD va face parte din viitorul Executiv. Pe de altă parte, Kelemen Hunor a subliniat că România nu este pregătită deocamdată pentru impozitul progresiv – idee enunţată de preşedintele interimar al PSD -, iar prioritatea numărul unu a guvernului este să aducă aproape 30 de miliarde în plus la venituri, pentru a scădea deficitul de 7 la sută.
Șeful interimar al USR, Dominic Fritz, a subliniat, la rândul său, că reformele importante nu pot trece prin parlament fără sprijinul PSD. Cât privește soluția impozitului progresiv, Fritz nu crede că este momentul în care partidele să intre la negocieri cu ”linii roşii”. Tot el a spus că USR îl vrea premier pe Ilie Bolojan.
AUR a condiționat participarea la consultări, cerându-i președintelui Nicușor Dan să-și ceară scuze pentru afirmaţiile părtinitoare şi profund nedemocratice din timpul campaniei electorale. În caz contrar, potrivit purtătorului de cuvânt al formaţiunii, Dan Tanasă, cei de la AUR nu vor lua parte la consultările pe care le consideră o mascaradă politică pusă în scenă pentru a acoperi o nouă înţelegere de culise între vechile partide, mai notează aceeași sursă.
SOS România a anunțat că nu va veni la consultări. ”Alegerile prezidenţiale sunt lovite de nulitate absolută din data de 5 octombrie 2024, când Preşedinta Partidului S.O.S. România, doamna avocată şi eurodeputată Diana Iovanovici-Şoşoacă, a fost oprită în mod abuziv de către CCR să candideze, chiar dacă îndeplinea toate condiţiile prevăzute de lege. Partidul S.O.S. România este singurul partid parlamentar căruia Sistemul nu i-a permis să aibă candidat la alegerile prezidenţiale, nici în anul 2024 şi nici în anul 2025”, a anunţat formaţiunea.
Al treilea partid al blocului suveranist, POT, va veni la Cotroceni, unde va fi reprezentat de deputaţii Anamaria Gavrilă, Daniel Grofu, Răzvan Chiriţă şi Gabriela Porumboiu.
Citește și Urmărirea penală în cazul lui Călin Georgescu, extinsă pentru încă o faptă! Ce acuzație i se aduce