- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Plafonarea dobânzilor la credite! Condițiile adoptate de Camera Deputaților. PSD a făcut un alt pas spre această inițiativă

20 Mar, 14:24 • Cornel Ghimeșan
Plafonarea dobânzilor la credite! Condițiile adoptate de Camera Deputaților. PSD a făcut un alt pas spre această inițiativă. PSD a făcut un alt pas spre implementarea plafonării dobânzilor la credite, o inițiativă care vizează sectorul financiar. Proiectul de lege privind protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe, a fost aprobat de comisiile de fond din Camera Deputaților, după ce anterior trecuse tacit de Senat, tocmai în februarie 2022.
Plafonarea dobânzilor la credite! Condițiile adoptate de Camera Deputaților. PSD a făcut un alt pas spre această inițiativă

Plafonarea dobânzilor la credite! Condițiile adoptate de Camera Deputaților. PSD a făcut un alt pas spre această inițiativă. PSD a făcut un alt pas spre implementarea plafonării dobânzilor la credite, o inițiativă care vizează sectorul financiar.

Citește și Guvernul ia o nouă decizie cu privire la plafonarea prețurilor. Apar noi alimente cu preț redus în 2024

Proiectul de lege privind protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării și cesiunea de creanțe, a fost aprobat de comisiile de fond din Camera Deputaților, după ce anterior trecuse tacit de Senat, tocmai în februarie 2022.

Plafonarea dobânzilor la credite. Principalele diferențe față de forma inițială sunt următoarele:

  • se plafonează doar dobânzile la împrumuturile acordate de Instituțiile Financiare Nebancare (IFN), nu și de bănci;
  • plafonarea se aplică pe tipuri și praguri de valoare a sumelor contractate;
  • noile prevederi, dacă vor fi aprobate de plenul Camerei, vor fi aplicate și creditelor în derulare, la cerere.

Reglementările se aplică doar instituțiilor financiare non-bancare (IFN), nu și băncilor, după amendamentele adoptate de comisii, scrie profit.ro.

Populația avea credite la IFN în valoare de aproape 10,7 miliarde de lei la finele trimestrului al treilea din 2023, în comparație cu creditele de consum de la bănci de 68 de miliarde de lei și creditele ipotecare de 105 miliarde de lei, potrivit datelor de la BNR.

Ce prevede legea:

  • se aplică pentru creditele ipotecare și cele de consum (în valoare de până la 100.000 de lei), acordate de IFN;
  • dobânda anuală efectivă (DAE) la creditele ipotecare va fi limitată la cel mult 8 puncte procentuale peste dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR;

În cazul creditelor de consum, DAE nu poate depăși cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR.

Limitări în funcție de valoarea împrumutului de consum:

  • pentru creditele de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi;
  • pentru creditele între 5.001 și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi;
  • pentru creditele între 10.001 și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi.

Perioada de aplicare a legii este de 90 de zile de la promulgare

Sunt introduse și limite în funcție de valoarea împrumutului de consum, iar pentru toate împrumuturile, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.

PSD nu a renunțat la intenția de a aplica legea și creditelor în derulare, dar a modificat condițiile față de varianta inițială:

  • clientul trebuie să facă o cerere de revizuire dacă dobânda depășește plafonul stipulat în lege, la care creditorul trebuie să răspundă în 30 de zile;
  • dacă situația nu se rezolvă între părți, consumatorul trebuie să apeleze la instanță.

Alte prevederi:

  • sunt introduse și limite în funcție de valoarea împrumutului de consum;
  • pentru toate împrumuturile, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului;
  • se interzice firmelor de recuperare creanțe să perceapă de la debitori o sumă totală care să depășească cuantumul creanței de la momentul încheierii contractului de cesiune.

Perioada de aplicare a legii este de 90 de zile de la promulgare și publicarea în Monitorul Oficial.

Citește și Marius Budăi confirmă ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la alimente. „E o veste bună pentru toți românii”

Acesta nu este primul proiect inițiat de senatorul PSD Daniel Zamfir pe tema plafonării dobânzilor la credite, dar cele anterioare au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională, potrivit Profit.ro.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult