Piața de energie din România este influențată de mai mulți factori, printre care schimbările climatice, liberalizarea pieței, exploatarea noilor zăcăminte și investițiile în infrastructură. În acest context, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că singura soluție reală pentru reducerea facturilor la energie electrică și gaze este creșterea producției interne, nu măsurile temporare de intervenție ale statului, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Șoc pe piața energiei! Burduja dezvăluie adevărul: Urmau scumpiri de 60-100%
Burduja a explicat că schema de compensare și plafonare a fost un sprijin necesar pentru populație, asigurând României printre cele mai mici prețuri la gaz și energie electrică din Europa. Cu toate acestea, el a atras atenția că aceste măsuri sunt doar soluții de moment și nu pot înlocui necesitatea unor investiții solide în sectorul energetic.
Ministrul a menționat că problema principală a fost închiderea a peste 7.000 de megawați de capacitate de producție în anii trecuți, ceea ce a făcut ca România să fie mai dependentă de piața europeană și de fluctuațiile internaționale ale prețurilor.
„Producând mai mult, asta este, de fapt, soluția pentru facturi mai mici. Schema de compensare și plafonare, care a asigurat românilor al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică din Europa, este doar un remediu temporar. E un pansament, dacă vreți, aplicat unei probleme cauzate de închiderea a peste 7.000 de megawați de capacitate de producție în anii anteriori.”
El a justificat prelungirea schemei de sprijin prin creșterea semnificativă a prețurilor la energie la nivel european, cu peste 60% pentru gaz și 25% pentru electricitate. Astfel, guvernul a considerat necesară extinderea plafonării până la 1 iulie pentru energia electrică și cu încă 12 luni pentru gaze.
„Soluția cea mai corectă a fost prelungirea schemei de sprijin într-o perioadă în care, la nivel european, prețul gazului a crescut cu peste 60%, iar cel al energiei electrice cu peste 25%.”
Te-ar mai putea interesa și: Scandalul stocurilor de gaze ia amploare. Sebastian Burduja critică lipsa de transparență a Depogaz