- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Sorin Grindeanu, al treilea lider PSD care refuză candidatura la prezidenţiale: „Nu sunt un om care să se înscrie în această bătălie internă. Sigur nu mă voi înscrie”

10 Nov, 15:58 • Russo George
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu devine al treilea lider important al social-democraţilor care respinge ideea unei eventuale candidaturi la preşedinţie, ceea ce ar presupune, după spusele conducerii PSD, întâi o competiţie internă în partid.
Sorin Grindeanu, al treilea lider PSD care refuză candidatura la prezidenţiale: Nu sunt un om care să se înscrie în această bătălie internă. Sigur nu mă voi înscrie

Sorin Grindeanu respinge o posibilă candidatură la preşedinţia României după ce Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că îşi doreşte funcţia de prim-ministru, iar Gabriela Firea a spus că ar ar dori să-şi reia munca de la Primăria Capitalei, dar a admis că, dacă partidul i-o va cere, se va supune voinţei majoritare din rândul social-democraţilor.

„Nu asa se pune problema. Am vazut intrebarea. Eu am revenit in partid in 2020, am fost trimis intr-o zona mai apolitica timp de 3 ani. Am revenit cerand in primul rand sa lucram ca o echipa si asa se intampla. Aici nu e vorba ca ar fi gresit Marcel Ciolacu si vine cineva sa ii ia locul. Daca Marcel Ciolacu nu va mai fi presedintele partidului, va fi vina intregii echipe, nu doar a sa.

Eu nu sunt un om care sa se inscrie in aceasta batalie interna, ca pana la urrma asta e. Sigur nu ma voi inscrie. Cred ca am colegi care sunt profilati pe aceasta linie, eu nu fac parte din cei care isi doresc acest lucru.”, a declarat Grindeanu la Antena 3.

Sorin Grindeanu spune că discuţiile care au loc în acest moment în spaţiul public despre procentul cu care vor fi crescute pensiile nu sunt altceva decât „o licitaţie” de faţadă, realitatea fiind că acest lucru va putea fi decis doar după redactarea bugetului.

„Plecam de la niste adevaruri. E nevoie de aceste cresteri. Discutia care are loc pare de multe ori un concurs cu cine da mai mult. Eu nu as vrea sa alunec pe panta asta, ca as putea sa zic si eu ca nu vreau cum zice PNL, 15%, ci vreau sa dam 25%.

Citeşte şi: Primarul Capitalei intră în război cu Ciolacu. Nicușor:„Concurs de metafore facem peste un an jumătate. Acum, să dea telefon la domnu Câciu ca să rezolvăm problema restantă cu Termoenergetica”

Eu as vrea sa pornim de la buget. Dar ati fi de acord sa se mareasca cu 15% pensiile speciale? Eu cred ca toate aceste diiscutii ar trebui asezate si trebuie sa aiba loc cu bugetul.

Noi am primit fiecare minister limitele bugetare, eu am trimis inapoi propunerile noastre. Acum e perioada in care exista discutii intre Ministerul Finantelor si fiecare minister in parte.

Eu la pensii as mari cu 100%, dar fara pensii speciale. Cand se inchide bugetul, cat putem sa dam, atat vom da. In modul acesta PSD spune acest lucru de saptamani bune. Stim ca au crescut costurile si e nevoie, dar nu sunt de acord sa trecem intr-o zona de populism. Inflatia e mare, dar nu doar la noi, am vazut ca a fost tema de campanie si la alegerile din SUA.

Vom vedea, poate e 11,92% si un one of, ca va fi 14%, 17%, vom vedea. Aceste lucruri se liciteaza, e un cuvant foarte bun. Noi am iesit si am zis cel putin 10%, apoi au venit altii care au zis mai mult.

Intre 11% si cred ca maximum putem discuta de mai mult de 15%. La alocatii discutia e cat se poate de simpla, 5,1% de la 1 ianuarie, conform legii, ajustarea cu inflatia.”, a mai spus Ministrul Transporturilor.

Întrebat când ar putea afla pensionarii ce creştere vor primi, Sorin Grindeanu a declarat că acest lucru s-ar putea întâmpla până la începutul lunii decembrie.

„Ganditi-va ca noi anul trecut am intrat in functie in 26 noiembrie si am reusit pana in sarbatori sa aprobam bugetul, iar anul acesta am pornit mult mai repede, deci cred ca pana la inceputul lunii decambrie vom avea bugetul, care are impact pe toate celelalte subiecte.”, a încheiat Grindeanu.

Citeşte şi: Mircea Geoană ar putea fi un potențial viitor președinte al României. Ciolacu: „NU exclud ca Mircea Geoană să fie candidatul PSD la prezindențiale”