- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Apartamentele noi se micsoreaza si se ieftinesc pentru a pastra profitul dezvoltatorilor

14 Feb, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Suprafetele locuintelor noi sunt in scadere, deoarece ponderea garsonierelor si apartamentelor cu doua camere creste in proiectele rezidentiale noi, dezvoltatorii incercand sa ofere pentru o masa mai mare de clienti locuinte mai ieftine, chiar daca mai mici.
Apartamentele noi se micsoreaza si se ieftinesc pentru a pastra profitul dezvoltatorilor

In acest fel, ratele de profit raman intacte, iar business-ul dezvoltatorilor poate merge mai departe, atragand clientii care cautau achizitii in blocuri vechi, dar au intrat in ultimul timp intr-o perioada de blocaj datorita preturilor ajunse la nivele fara precedent.

„Cererea este foarte mare pentru garsoniere si apartamente cu 2 camere, asa ca ponderea acestora va creste cu siguranta in multe din dezvoltarile rezidentiale nou lansate pe piata”, spune Victoria Linca, consultant imobiliar in cadrul agentiei DTZ Echinox.

Aproximativ 40% dintre cei ce au vizitat Targul International de Apartamente Condominium din toamna trecuta s-au interesat de un apartament cu doua camere, potrivit unor declaratii anterioare ale organizatorilor targului.

Clientul nu isi doreste neaparat suprafete mici, insa avand in vedere cresterile de pret, aceste suprafete sunt mai usor de accesat din punct de vedere financiar, asa ca dezvoltatorii vor lua ca referinta, ca preturi, locuintele vechi, urmand astfel ca cele doua piete sa intre in concurenta directa, a mai spus Linca.

[quote=Victoria Linca, consultant agentia imobiliara DTZ Echinox]Dezvoltatorii au inceput sa se gandeasca din ce in ce mai mult la clientul final, si cum preturile nu pot fi scazute pur si simplu, existand totusi niste costuri de constructie ridicate, atunci se micsoreaza suprafetele[/quote]
Acest lucru ar putea avea ca efect scaderea preturilor pe segmentul locuintelor vechi.

Recent, dezvoltatorul imobiliar pitestean Conarg a lansat pe piata bucuresteana un ansamblu rezidential in care circa 50% dintre locuinte sunt garsoniere, iar circa 35-40% sunt apartamente cu 2 camere.

„Proiectul Conarg este unul de nisa, publicul tinta al dezvoltatorului fiind tinerii, insa intr-adevar suprafetele locuintelor au inceput sa se micsoreze inca de anul trecut si vor continua si anul acesta”, a spus pentru DailyBusiness Beatrice Dumitrascu, directorul departamentului rezidential al Eurisko.

Ansamblul construit de Conarg in Bucuresti va cuprinde 460 garsoniere cu o suprafata de 42,91 metri patrati, la un pret de plecare de 40.670 euro plus TVA, aproape 350 apartamente cu doua camere de 65,95 mp, care vor costa fiecare 62.600 euro plus TVA. In afara de acestea, proiectul va mai contine peste 140 de apartamente cu 3 camere de cate 95,93 metri patrati si 36 apartamente avand o suprafata construita de 132,67 metri patrati. Acestea din urma se vor pune in vanzare incepand la preturi de 85.000 euro plus TVA, respectiv 119.000 plus TVA.

„Suprafetele locuintelor sunt concepute in functie de tipul de client vizat”, a spus Dumitrascu.

„Dezvoltatorii au inceput sa se gandeasca din ce in ce mai mult la clientul final, si cum preturile nu pot fi scazute pur si simplu, existand totusi niste costuri de constructie ridicate, atunci se micsoreaza suprafetele”, a adaugat Linca.

Cel putin in prima faza de existenta a noii piete, cu suprafete mai mici si preturi in consecinta, este de asteptat ca pe lantul achizitiilor sa se interpuna investitorii speculatori. Acestia ar urma sa cumpere apartamente in faza de proiect, pentru a le vinde la finalizare, mai scump.

„Ramane de vazut cine va cumpara apartamentele achizitionate de investitori, in conditiile in care oferta de pe piata se diversifica”, a mai spus Linca, de la DTZ Echinox.