- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Mall-urile gigant ale Capitalei, in chinurile lipsei de finantari. Afla cand ar putea reincepe lucrarile

08 Feb, 00:53 • cristina.mihai
Lucrarile de constructie la mall-urile de peste 100.000 mp inchiriabili, care ar fi urmat sa fie deschise in urmatorii 2 ani in Capitala, nu au demarat inca, desi erau planificate sa inceapa in 2009. DailyBusiness.ro a realizat o trecere in revista a stadiilor acestor proiecte.
Mall-urile gigant ale Capitalei, in chinurile lipsei de finantari. Afla cand ar putea reincepe lucrarile

Colosseum Shopping Center, Dambovita Center, Park Lake Plaza sunt cele mai mari proiecte de retail din Capitala, care urmau sa se finalizeze in urmatorii 2 ani.

La finalul lui 2008, reprezentantii tuturor acestor proiecte au demarat sau se pregateau sa demareze constructia in 2009. Lipsa finantarii le-a modificat insa planurile.

Unii dezvoltatori si-au adaptat proiectele la noile conditii ale pietei si au micsorat suprafata. De exemplu, ParkLake Plaza va avea doar 80.000-90.000 mp inchiriabili, fata de 110.000 mp cat a fost estimat initial.

Care sunt sansele ca lucrarile de constructie la aceste mall-uri sa inceapa in 2010?
[img=532][/img]

Proiectul Colosseum ar putea demara in primavara

In vara anului trecut, planul urbanistic zonal (PUZ) al proiectului Colosseum Shopping Center a fost aprobat, iar lucrarile de constructie ar fi urmat sa inceapa in toamna lui 2009. Constructia inca nu a inceput, dar e probabil ca va incepe in primavara acestui an.

Anterior, oficialii companiei au mentionat ca poarta negocieri cu mai multe banci pentru finantarea proiectului si ca au primit oferte concrete de finantare din partea acestora. Pana la ora publicarii acestui material, reprezentantii dezvoltatorului nu au furnizat detalii sulimentare vizavi de evolutia negocierilor privind finantarea.

Proiectul Colosseum, localizat pe soseaua Chitilei, va fi dezvoltat pe o suprafata de 620.000 metri patrati. Proiectul va fi realizat in doua faze, printr-o investitie totala de 350 mil. euro.

In prima faza se va construi un parc comercial cu o suprafata de 58.000 metri patrati, iar in cea de-a doua etapa, un mall cu o suprafata de 140.000 metri patrati, care urmeaza sa gazduiasca 480 de magazine si 8.500 locuri de parcare.

Prima faza a fost deja contractata in proportie de 70%. Printre chiriasi se numara hipermarketul Carrefour, magazinele de electrocasnice Flanco si Altex, precum si reteaua de magazine de bricolaj Leroy Merlin.
[img=533][/img]
Proiectul Casa Radio- inca blocat

Proiectul Dambovita Center, a carui constructie a demarat la finalul lui 2008, a fost oprit in 2009 din lipsa de finantare, dupa ce dezvoltatorul a investise deja circa 100 mil. euro.

Proiectul Dambovita Center (Casa Radio), detinut in proportie de 75% de compania israeliana Plaza Centers, va cuprinde un centru comercial cu 110.000 mp inchiriabili. Dezvoltatorul a realizat deja lucrari de demolare la fosta cladire. Pana in prezent, lucrarile inca nu au reinceput.

Proiectul Casa Radio, cu o valoare estimata de 1,1 mld. euro, va avea o suprafata construita de 560.000 mp (inclusiv parcarea), cuprinzand o zona comerciala, spatii de birouri, un centru de conferinte, spatii rezidentiale, un hotel si o cladire destinata unei autoritati publice.
[img=534][/img]
Park Lake Plaza are ca termen de demarare a constructiei „cat mai curand”

Complexul comercial Park Lake Plaza, dezvoltat de Caelum Development si Sonae Sierra in estul Capitalei, ar fi urmat sa demareze in 2009. Proiectul a fost oprit insa ca urmare a expirarii PUZ-ului. Apoi, greutatile de a obtine finantarea si-au spus cuvantul, iar data inceperii constructiei este incerta.

Goana dupa finantare a oferit insa dezvoltatorilor posibilitatea de a-si adapta proiectul la noile conditii de piata, iar suprafata acestuia va fi diminuata pana la circa 80.000-90.000 mp inchiriabili, fata de 110.000, potrivit unor declaratii interioare ale reprezentantilor Sonae Sierra. Acestia au precizat, pentru DailyBusiness.ro, ca diminuarea suprafetei inchiriabile va permite o investitie mai mica. De asemenea, compania va modifica designul si arhitectura mall-ului.

„Speram sa incepem constructia cat mai curand, insa nu putem spune cand va fi acest moment”, a declarat Ingo Niessen, directorul Sonae Sierra.

Cotroceni Park si Sun Plaza vor ramane cativa ani cele mai mari mall-uri din Capitala

In prezent, cel mai mare mall inaugurat in Capitala este AFI Cotroceni Park, care are o suprafata inchiriabila de circa 75.000 mp. Titlul de cel mai mare mall va fi, insa, preluat de luna aceasta de Sun Plaza.

Mall-ul Sun Plaza din sudul Capitalei, dezvoltat de fondul de investitii al Erste, Sparkassen Immobilien, si compania franco-romana EMCT, va presupune o investitie de circa 200 mil. euro. Dupa mai multe intarzieri, proiectul urmeaza sa fie inaugurat in februarie, cu un grad de inchiriere de peste 90%, potrivit ultimelor date furnizate de compania dezvoltatoare.

Un alt proiect de retail important din Capitala este centrul comercial din cadrul Esplanada.

Constructia mini-orasului Esplanada nu va demara, insa, anul acesta, deoarece exista inca litigii pe unele din terenurile pe care autoritatile romane trebuie sa le puna la dispozitia firmei Trigranit, dezvoltatorul proiectului, a spus Guido Retter, seful firmei Retter Projektmanagement, compania care se ocupa de managementul proiectului.

Proiectul va fi dezvoltat printr-un parteneriat public-privat.

Recent, in presa a aparut informatia ca autoritatile romane au abandonat proiectul Trigranit, astfel ca acordul semnat cu dezvoltatorul nu a fost prelungit dupa ce a expirat in 2009. Reprezentantii companiei spun insa ca parteneriatul exista in continuare.