- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Piata rezidentiala noua in 2010: Stagnare in primul semestru, posibile scumpiri mai apoi

18 Jan, 00:01 • cristina.mihai
Analistii imobiliari si dezvoltatorii se asteapta ca segmentul rezidential sa stagneze in prima jumatate din 2010, atat in ceea ce priveste tranzactiile, cat si ca nivel de pret. O revenire este posibila in S2, cand dezvoltatorii mai optimisti si care au redus substantial preturile vor putea sa le majoreze cu 5-10%.
Piata rezidentiala noua in 2010: Stagnare in primul semestru, posibile scumpiri mai apoi

Scenariul unei stagnari a preturilor in prima parte a anului este realist avand in vedere ca, in ultimele luni din 2009 preturile s-au stabilizat, dupa scaderi semnificative pe parcursul primelor 3 trimestre. Totusi, cresterile usoare de pret din al doilea semestru sunt strans legate si de soarta programului PrimaCasa.

Potrivit indicelui de pret al Imobiliare.ro, in proiectele rezidentiale noi din Bucuresti preturile au coborat cu 50% anul trecut, iar la apartamentele vechi, cu circa 45%.

„In a doua jumatate din 2009, preturile locuintelor noi au scazut substantial. Sigur, pe piata mai sunt si exceptii, dezvoltatori care inca nu au scazut preturile. In acest context nu vad noi scaderi de pret in 2010”, a spus Ionut Negoita, dezvoltatorul proiectului rezidential Confort City din Capitala. El nu are in plan pentru anul acesta sa demareze noi investitii, ci sa consolideze si sa organizeze business-urile pe care le detine in domeniul imobiliar si hotelier.

O opinie similara are si Mircea Cleciu, directorul general al agentiei Neocasa, care spune ca desi vor exista variatii de pret, acestea nu vor schimba per total media anuala a pretului, care va ramane constanta fata de 2009.

Totusi, pe piata sunt si opinii mai optimiste, care prevad o revenire economica din S2 2010.

„Odata cu primele semne de iesire din criza, care speram sa apara in a doua jumatate a anului 2010, estimam ca pretul locuintelor noi va inregistra un trend usor ascendent, in timp ce pretul locuintelor vechi va stagna sau va inregistra usoare scaderi”, a declarat Alexandru Petrescu, directorul agentiei imobiliare Esop.

In acest context, Petrescu considera ca dezvoltatorii care si-au construit planurile de afaceri si politica de preturi abia dupa declansarea crizei financiare vor putea, pe masura ce avanseaza lucrarile de constructie, sa adauge un procent de 5-10% la pretul de vanzare.

Aceste cresteri ale nivelului de pret nu inseamna si o crestere a nivelului de tranzactii, care cel mai probabil va ramane similar ca medie cu cel din 2009. Cauza? Cumparatorii parasesc starea de expectativa mai lent decat dezvoltatorii.

In 2009, foarte multi dezvoltatori si-au regandit produsele astfel incat sa se incadreze in programul Prima Casa. Clientii au ramas, insa, adeptii locuintelor vechi, ca urmare a faptului ca acestea se incadreaza in numar mai mare in nivelul de pret prevazut in program.

Desi a dinamizat tranzactiile in cazul unor proiecte rezidentiale noi, in special pentru cele finalizate si care au preturi sub limita garantata de stat (60.000 euro), Prima Casa nu a determinat o crestere relevanta a cererii. Potrivit analistilor, multi dintre potentialii clienti amana decizia achizitiei unei case, chiar daca pretul este unul atractiv, ca urmare a situatiei economice.

Efectele limitate ale programului guvernamental, dar si situatia economica incerta, vor determina, potrivit analistilor imobiliari, o stagnare a numarului tranzactiilor de locuinte, la nivelul din 2009, care a fost de circa 6 ori mai mic fata de 2008.

„Potentialii cumparatori vor abandona starea de expectativa cand vor aparea primele semnale de stabilitate economica. Acum exista inca o reticenta mare fata de achizitii de locuinte, avand in vedere incertitudinea evolutiei cursului valutar si teama de a-si pierde locul de munca a celor mai multi dintre clienti”, a mai spus Ionut Negoita.