- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cele mai multe mall-uri \”esuate\” ar putea fi in Ploiesti si Craiova

28 Jul, 15:34 • Redactia DailyBusiness
Ploiesti si Craiova sunt orasele care, daca toate mall-urile anuntate sunt finalizate, vor avea cea mai mare suprafata de centre comerciale la 1.000 de locuitori, peste 1.000 mp, insa sansele de concretizare ale unora dintre acestea sunt slabe, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Regatta.
Cele mai multe mall-uri \esuate\ ar putea fi in Ploiesti si Craiova

In Craiova si Ploiesti sunt anuntate foarte multe proiecte care determina o crestere incredibila a densitatii la mia de locuitori, sansele de concretizare pentru unele dintre mall-urile anuntate sunt foarte scazute. Imposibilitatea acestor orase de a suporta densitati de 1.297 metri patrati la 1.000 locuitori, respectiv 1.072mp la 1.000 locuitori, probabil ca va face ca dezvoltatorii sa se reorienteze, sustin specialistii de la Regatta.

In prezent, densitatea suprafetelor inchiriabile din Iasi, Cluj si Brasov este mai mare decat cea din Bucuresti. Numarul mare de proiecte anuntate in Bucuresti pentru urmatorii ani va determina insa o crestere a densitatii. Astfel, Capitala va depasi la acest capitol orasele amintite.

„Densitatea spatiului inchiriabil din Bucuresti a crescut considerabil anul acesta odata cu lansarea Baneasa Mall, cu 85.000 mp inchiriabili. Pana la sfarsitul lui 2008, densitatea suprafelelor inchiriabile la mia de locuitori va continua sa creasca usor prin lansarea mall-urilor Liberty Centre in sectorul 5 si Grand Arena in sectorul 4”, a spus Dragos Radu, analist Regatta.

Pe langa cele din Bucuresti, lansari notabile de anul acesta exista si in alte orase mari din tara precum City Park inaugurat in prima jumatate a anului in Constanta.

In momentul de fata, se inregistraza un total de 855.313 mp suprafata inchiriabila in cele mai mari 13 orase dupa numarul de locuitori, dintre care amintim dupa Capitala: Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Braila, Oradea, Bacau si Pitesti.

„Cel mai mare numar de metri patrati inchiriabili se gaseste in Bucuresti, cele 6 mall-uri existente insumand 247.500 mp inchiriabili. Urmeaza Cluj-Napoca, cu aproape jumatate din totalul spatiului inchiriabil din Bucuresti, adica 124.100 mp detinuti de cele 5 centre comerciale deja existente, apoi Constanta, Brasov si Timisoara”, a declarat Dragos Radu, analist piata in cadrul companiei Regatta.

In urmatorii 3-5 ani, densitatea spatiului inchiriabil la mia de locuitori pe cele mai mari orase din tara se va tripla. In conditiile in care toate proiectele anuntate vor fi finalizate, densitatea urmeaza sa creasca de la 170 mp in prezent pentru 1.000 locuitori la 645 mp pentru 1.000 locuitori.

Mall-urile anuntate totalizeaza 2,4 milioane metri patrati inchiriabili. Numai in Bucuresti sunt anuntati inca 988.128 mp de spatiu comercial inchiriabil, un numar mai mare decat totalul spatiului inchiriabil in prezent pe cele 13 orase.

„Calculele teoretice arata pozitionarea pe locurile imediat urmatoare a oraselor Craiova si Ploiesti, suma spatiilor comerciale anuntate in aceste orase fiind uimitor de mare”, a afirmat Dragos Radu.

„Ramane insa de vazut care va fi procentul de finalizare reala a proiectelor anuntate, luand in calcul competitia din piata si potentialul pietei respective de a suporta o asemenea densitate. In plus exista proiecte care si-au anuntat finalizarea in urmatorii 3-5 ani, dar nu au inceput demersurile spre demararea constructiei”, a mai mai spus reprezentantul Regatta.

Daca lasam de o parte acest aspect, putem observa ca oferta de suprafete inchiriabile pe cele 13 orase va creste pana la 3,2 milioane mp, ceea ce reprezinta o densitate de 645 mp la 1.000 locuitori, a precizat Radu.