REAL ESTATE, LIFESTYLE

Unde ne mai plasam banii: Ce spuneti de imobiliare si arta?

15 aprilie 2013, ora 12:45, autor(i): Andra Troasca   | 5 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
arta.jpg
Unde e sigur sa iti tii banii - iata intrebarea care atarna in aer, acum mai mult decat niciodata. Evenimentele din Cipru nu vor ramane izolate. Deja e oficial - bancile isi vor putea “pansa ranile” cu ajutorul depozitelor. Nici macar investitiile in aur nu mai sunt, aparent, o optiune - pretul aurului se afla la cel mai redus nivel inregistrat dupa iulie 2011. Dar ce spuneti de activele imobiliare sau de colectiile de arta?

Ceea ce se legalizeaza zilele acestea la nivel european – faptul ca statul va trebui sa utilizeze toate pasivele pentru recapitalizarea unei banci in procedura de bail-in – nu face decat sa adanceasca incertitudinea economica deja pronuntata. Insa investitorii nu se framanta prea mult. Mai sunt optiuni viabile, in afara de actiuni si obligatiuni.

„Este posibil ca recentele evenimente din Cipru sa determine o stare accentuata de neincredere a investitorilor in sistemul bancar si sa asistam la o reorientare a capitalurilor catre active mult mai sigure, printre care si cele imobiliare”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Mihai Dumitrescu, managing partner Real Estate Division in cadrul companiei de consultanta imobiliara Crosspoint.

Si alti jucatori din segmentul imobiliar exprima aceeasi parere.

„Ca urmare a recentelor operatiuni din Cipru vizand salvarea sistemului bancar prin taxarea depozitelor, ne asteptam sa se reduca in oarecare masura increderea investitorilor in depozitele bancare ca mijloc de conservare a capitalurilor”, a spus Marius Grigorica, senior analyst in cadrul departamentului de investitii al companiei DTZ."Acesta ar putea fi un stimul pentru a redirectiona capitalurile catre clase de active alternative, mai ales din partea investitorilor care in ultimii ani au preferat sa-si tina banii in banci din cauza incertitudinilor de pe alte piete de capital", a adaugat Grigorica.

Este posibil ca unii investitori sa-si indrepte atentia catre active imobiliare a caror valori actuale nu mai lasa loc de scaderiMarius Grigorica, DTZ

„Avand in vedere ca in prezent nici macar expunerea pe obligatiuni aferente datoriilor suverane nu mai asigura un randament investitional lipsit de risc si nici securitatea conservarii capitalurilor, este posibil ca unii investitori sa-si indrepte atentia catre active imobiliare a caror valori actuale nu mai lasa loc de scaderi. In consecinta, activele imobiliare pot deveni o buna alternativa pentru conservarea capitalului, avand in vedere si faptul ca, in mod traditional, proprietatile au asigurat si un mod de acoperire impotriva inflatiei”, a precizat reprezentantul DTZ.

La nivel global, potrivit unui raport asupra averilor private, lansat recent de Knight Frank, reteaua din care face parte si compania The Advisers/Knight Frank, activele tangibile sunt percepute in prezent de catre investori ca fiind mai stabile, pentru ca ele isi pastreaza valoarea lor implicita, independent de factorii externi spontani. Iar aceasta perceptie nu este afectata, chiar daca pe termen scurt activele imobiliare pot suferi fluctuatii.

Semnale pozitive de peste ocean 

Semnalele venite de peste ocean in privinta evolutiei pietei imobiliare sunt pozitive. Dupa o perioada de mai multi ani de declin, piata imobiliara din SUA incepe sa dea semnale de revenire. Astfel, in luna ianuarie a acestui an s-a inregistrat o crestere a volumului de tranzactii pe segmentul locuintelor de 15% fata de luna decembrie a anului trecut si de 30% fata de anul trecut, conform Census Bureau Report.

De asemenea, indicele anual al preturilor la locuinte s-a apreciat cu 7,5%, potrivit S&P Case-Shiller.  Revenirea pietei imobiliare a fost determinata in special de imbunatairea generala a economiei SUA,  scaderea ratei somajului,  dar si de alti factori cum ar fi nivelul scazut, aproape istoric, al ratei dobanzilor la credite, reducerea numarului de case aflate in executare, stocul redus de locuinte atat noi cat si vechi disponibile la vanzare, spune Mihai Dumitrescu de la Crosspoint.

„Asa cum in 2008 criza finaciara a debutat in SUA si s-a propagat in intreaga lume, inclusiv si in Europa, speram la fel si revenirea sa urmeze acelasi curs al efectului de bumerang”, a subliniat acesta. In Romania, semnalele care duc spre o asemenea concluzie ar fi urmatoarele: un volum mai mare al tranzactiilor, reluarea activitatii de finantare de catre banci si intrarea preturilor proprietatilor pe un trend ascendent intr-un mod sustenabil.

Piata locala, inca atractiva pentru investitorii straini

„Romania reprezinta o piata destul de atractiva pentru investitorii straini in comparatie cu tarile din regiune (Bulgaria, Ungaria). Chiar as putea spune ca in primele luni ale acestui an, am constatat o crestere a volumului de cereri orientate, ce-i drept, mai mult catre oportunitati de investitii. Dar problema cu care ne confruntam in continuare o reprezinta gap-ul inca destul de mare dintre cerere si oferta”, spune Mihai Dumitrescu, de la Crosspoint.

Acesta da exemplu proprietatilor comerciale considerate “prime”, referindu-se in special la cladiri de birouri clasa A, foarte bine pozitionate, inchiriate, cu contracte ferme pe minim 5 ani. In cazul acestora, asteptarile proprietarilor au ramas destul de mari, drept urmare randamentele acestor imobile putand fi comparate cu cele din tarile cu un climat economic si politic mult mai stabil (Polonia, Slovenia, etc).

Desi piata imobiliara nu va cunoaste mari miscari in perioada urmatoare, exista zone unde tranzactiile inca se fac.

Specialistul Crosspoint nu vede pentru anul in curs o imbunatatire semnificativa a pietei, cel putin in prima jumatate, estimand ca piata va urma un trend liniar, unde cuvantul de ordine va fi in continuare prudenta.

Pentru anul in curs, o evolutie pozitiva o au vanzarile la executari silite, in opinia acestuia. Aici, tranzactiile urmeaza un trend ascendent, pe masura ce bancile vor fi nevoite sa-si lichidizeze portofoliile de credite neperformante.

Cum iti diversifici riscurile: investesti in arta

Pe fondul incertitudinii economice, interesul investitorilor migreaza de la actiuni si obligatiuni spre active fixe, iar cererea pe piata obiectelor de arta creste. In acest context, la nivel global se contureaza un nou palier de servicii profesionale, axat pe consultanta financiara in domeniul artei. Concluzia apartine celui de-al doilea raport Art & Finance 2013, publicat recent de firma membra Deloitte din Luxemburg, impreuna cu Art Tactic.

Raportul, reprezentand opiniile a peste 200 de banci private, colectionari de arta si galerii, arata ca odata cu dezvoltarea pietei globale de profil, obiectele de arta devin o categorie aparte de active.

Investitia in arta e o tendinta pe care industria de administrare a averilor nu o poate ignoraAdriano Picinati di Torcello, Deloitte

„Arta nu mai este doar o diferenta competitiva in structura de investitii pe care o propun in mod traditional administratorii de averi, ci o cerinta exprimata de client. Este o tendinta pe care industria privata de administrare a averilor nu o poate ignora, in contextul in care clientii lor au active estimate la 4.000 de miliarde de dolari”, spune Adriano Picinati di Torcello, directorul diviziei Art & Finance, Deloitte Luxemburg.

In plus, s-a observat o incredere sporita in ultimele 12 luni in randul administratorilor de active in ceea ce priveste dezvoltarea industriei de consultanta financiara in domeniul artei. Barometrul, ce evalueaza atitudinea fata de arta ca investitie, creditarea in scopul investitiilor in arta si mediul economic general, a urcat in acest an de la 32% la 42%. Raportul proiecteaza de asemenea o cerere in crestere: 60% dintre administratorii de averi implicati in studiu considera ca interesul fata de activele de colectie si cu valoare emotionala va fi in crestere.

Potentialii investitori in arta, ajutati de online

La aceasta evolutie a contribuit foarte mult si tehnologia. Raportul de fata arata ca in ultimii ani s-au lansat peste 300 de initiative de promovare a artei in mediul online, acoperind segmente diverse precum baze de date, informatii si motoare de cautare, comunitati sociale, galerii si case de licitatii, platforme de tranzactionare pe modelul business-to-business sau consumer-to-consumer.

„Progresul tehnologic genereaza schimbare in toate industriile. Industria de fata nu are decat de castigat in acest context. Noile platforme de tranzactionare online inseamna infuzii de lichiditate pe piata artei, largind totodata aria de acoperire si complexitatea datelor disponibile, imbunatatind transparenta si facilitand evaluari mult mai precise ale obiectelor in sine”, spune Roger Dassen, global managing director, Clients, Services & Talent, Deloitte Touche Tohmatsu Limited.
Raportul Deloitte prezinta potentialul de investitii in functie de regiune:
  • China: In pofida scaderii vanzarilor, piata a crescut cu 69% la 1,62 miliarde de dolari, la sfarsitul anului trecut. 83 de fonduri de investitii in arta sau instrumente financiare similare activau pe piata locala, in 2012, 58 dintre ele fiind infiintate in 2009.
  • America Latina: Se mentine in categoria regiunilor in plina crestere, vanzarile prin licitatie reprezentand 25% din piata. O pondere de 67% dintre cumparatorii de arta chestionati preconizeaza crestere si in 2013.
  • Statele Unite: Cel mai probabil, atentia investitorilor de aici se va orienta catre Europa.
  • Europa: Institutii traditionale de creditare pe piata artei, precum Emigrant Bank Fine Art Finance, continua sa isi consolideze pozitia.
  • Marea Britanie: Vanzarile de arta ruseasca genereaza un nou val de interes. Platforma de licitatii de Arta Ruseasca Moderna si Contemporana din Londra a crescut cu 18%.
Bancile vor incepe sa faca oferte de administrare a obiectelor de arta

Conform Deloitte, aprecierea valorii obiectelor de arta ar putea determina bancile sa lanseze noi servicii de administrare a activelor. In 2011, niciuna dintre bancile implicate in studiu nu anticipa ca va adauga fondurile de investitii in arta la platforma sa investitionala in urmatorii doi – trei ani. In 2012, 18% dintre bancile chestionate au indicat ca ar putea lua aceasta decizie, in urmatorii doi ani.

„Diversificare cererii are ca efect o schimbare a rolului pe care arta il are in contextul administrarii averilor, pe masura ce se transforma din obiect al afectului intr-un serviciu de administrare a activelor”, spune Picinati di Torcello.

In plus, raportul sugereaza ca bancile private se vor implica mai mult in domeniul artei si filantropiei in urmatorii doi – trei ani. In contextul in care transferul de avere de la o generatie la alta implica uneori sume foarte mari (active financiare si non-financiare), administratorii de averi vor oferi asistenta in domeniul mostenirilor de obiecte de arta si a modalitatilor in care valoarea emotionala, financiara si culturala se poate pastra cat mai bine.

O alta tendinta identificata de raportul Deloitte este garantarea creditelor prin colectiile de arta, 41% dintre colectionarii implicati in studiu recunoscand ca ar face acest lucru; 36% dintre ei ar folosi acesti bani pentru a investi in alte activitati de business; 39% - pentru a cumpara noi opere de arta; 18% - pentru a refinanta alte credite.

Cititi si Coordonatele luxului: Orasele si obiectele in care investesc superbogatii lumii
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
15/04/2013 13:24
Puneti mina si investiti in agricultura ca mincarea ne tine nu fudulia . Scieti pe burta SATUL si investiti in timpenii . Fugiti cu totii de agricultura ca dracul de tamiie dar de acolo mincati toti .
 
Razvan a spus:
15/04/2013 14:55
Mai bine in imobiliare decat din snobism in arta; nu stiu cati inteleg arta si multi nici nu atiu de ce dau atatia bani pe un obiect de arta
 
silviu alexe a spus:
17/04/2013 15:52
da, imobiliarele au mers asa de bine - sunt un loc perfect de investit, dar stai, nu cumva de la ele a plecat criza economica?
1. imobiliarele nu sunt investitii lichide - bagi banii dar nu prea poti sa ii scoti. Pot fi o solutie pentru milionari, daca sunt bine facute investitiile, pot avea randamente bune - dar nu pentru oameni care isi tin economiile.
2. fluctuatiile pot fi majore pe termen scurt si mediu, mai ales pe pietele imature, gen Romania.
3. e de preferat sa investesti diversificat in actiuni, bonduri de stat, bonduri de companii, aur, etc. Poti sa iti faci un portofoliu cu risc minim sau maxim in functie de cat iti permiti sa pierzi.
 
ion.gh a spus:
31/03/2014 10:12
In Agricultura cred si eu ca este investitia buna ca ciclul de productie este de un an. Dar si in valorile perene , arta ,aur, inteligenta (oameni) .
 
Adrian Popescu a spus:
31/03/2014 11:42
@ion.gh

Cam amestecati valorile perene , sa ma iertati . Arta si aurul cu ....inteligenta . Valorile perene vin din educatia autentica .Sa ne cultivam inainte de toate spiritul si celelalte vor veni dupa .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 16 Iulie 2020, 01:37
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter