- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Pandemia a impulsionat turismul romanesc. Crestere cu 60% a volumului de rezervari hoteliere fata de 2020

14 Sep, 15:12 • Redactia DailyBusiness
Vara aceasta, romanii au recuperat din plin la capitolul vacante, mai ales odata cu relaxarea restrictiilor si a masurilor de siguranta luate de autoritati in contextul pandemiei. Potrivit platformei hoteliere online Travelminit.ro, care a analizat rezervarile efectuate in perioada iunie-iulie 2021, sezonul estival a fost unul prolific pentru hotelierii si proprietarii de pensiuni si case de vacanta din tara.
Pandemia a impulsionat turismul romanesc. Crestere cu 60% a volumului de rezervari hoteliere fata de 2020

Pandemia a reconfigurat planurile de vacanta ale romanilor, care au ales in ultimii doi ani preponderent destinatii interne, locuri ce si-au redobandit faima si succesul de odinioara.

Astfel, volumul de rezervari pentru perioada iunie – iulie 2021 a fost cu 46% mai mare decat in anul 2019 si cu 60% mai mare decat in anul 2020.

Sumar la sfarsit de vara: ce destinatii au ales turistii pentru vacantele in Romania

Dupa o perioada plina de incertitudine, in care posibilitatile de calatorie au fost limitate, dorul de duca al romanilor s-a amplificat mai mult ca niciodata, dovada fiind si cifrele mari ale rezervarilor pentru destinatii interne. In plus, schimbarile tot mai dese ale conditiile de intrare in statele europene si nu numai i-au determinat pe turisti sa aleaga siguranta sejururilor in tara, ceea ce a creat un context favorabil pentru industrie.

Cat despre locurile alese de acestia, optiunile populare sunt neschimbate. Pe parcursul acestei veri, harta celor mai cautate destinatii din Romania a aratat astfel: un procent de 25% a fost ocupat litoralul romanesc (statiunile Mamaia, Eforie Nord, Vama Veche, Olimp si Costinesti preponderent), 23% reprezinta marile orase (Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea), 21% sunt destinatiile balneo (Sovata, Baile Felix, Baile Herculane), iar restul se imparte intre localitatile mai mici, dar care pot fi considerate adevarate comori turistice (Praid, Rimetea, Odorheiu Secuiesc, Corund sau Gheorgheni).

Tendintele verii in turismul din Romania

In ceea ce priveste perioada aleasa de turisti pentru vacante, se pare ca si in 2021 luna august a fost din nou castigatoare, la fel cum s-a intamplat in 2020 si 2019. Potrivit Travelminit.ro, ziua cu cel mai mare grad de ocupare a unitatilor de cazare a fost 16 august 2021 (in 2020, cea mai plina zi a fost 17 august, pe cand in 2019, cea mai buna zi pentru turismul national a fost 19 august).

De asemenea, atunci cand vine vorba despre alegerea unitatii de cazare, romanii prefera in continuare hotelurile si pensiunile, care, pe parcursul acestei veri, au acoperit impreuna un procent de 68% din numarul total al rezervarilor pe Travelminit.ro, restul fiind impartit intre apartamente, case de vacanta si hosteluri. In cazul hotelurilor a fost semnalata si o crestere fata de anul trecut, mai ales datorita faptului ca foarte multe unitati de cazare de acest fel au pregatit pachete complexe si oferte la preturi accesibile pentru acest sezon estival.

Ce preturi au platit turistii romani pentru vacantele din aceasta vara

Conform raportului emis de Travelminit.ro, preturile la cazare din aceasta vara au fost mai mari fata de aceeasi perioada a lui 2020, dar considerabil mai mici decat cele din sezonul estival din 2019. Mai mult decat atat, un avantaj considerabil pentru turismul intern a fost faptul ca romanii au putut sa-si foloseasca voucherele de vacanta ramase nefolosite din anii trecuti pentru a rezerva cazari in tara.

In ceea ce priveste tarifele, pretul mediu pentru 2 nopti de cazare, 2 adulti, a fost de 501 RON (spre deosebire de 524 RON in 2019 si 477 RON in 2020). De asemenea, pretul mediu pentru 2 nopti de cazare, 2 adulti + 2 copii, a fost vara aceasta de 692 RON, in timp ce pretul mediu pentru un sejur de 3 nopti, 2 adulti + 2 copii, a fost de 1170 RON.

„Este evidenta orientarea turistilor romani spre destinatii din tara, fie ca vorbim despre zonele estivale, fie ca vorbim despre munte sau zonele balneoclimaterice. Incertitudinea legata de restrictiile valului 4 a determinat un numar mare de rezervari in timpul verii si chiar pana la finalul lunii septembrie. Ne asteptam ca numarul rezervarilor sa se mentina ridicat pana la jumatatea lunii Octombrie.” a declarat Timea Ambrus, Operations Manager Travelminit.ro

Travelminit.ro este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata rezervarilor hoteliere din Romania care accepta si plata prin vouchere de vacanta. Oferta Travelminit.ro contine peste 8000 de proprietati din Romania, printre care hoteluri, pensiuni, apartamente, case de oaspeti, cabane si campinguri din toate regiunile tarii. Platforma a inregistrat peste 620.000 de innoptari in 2019 si o valoare totala a rezervarilor de 13 milioane de euro.