Turism

Aeroporturile se reinventeaza: Shopping printre fluturi si pasari, relaxare la cinema si piscina (Foto)

22 Sep, 00:07 • Redactia DailyBusiness
Aeroporturile din toate colturile lumii se reinventeaza, in incercarea de a se reconecta cu pasagerii al caror disconfort specific calatoriilor a crescut in ultimii ani. Acestea vor sa se transforme in destinatii de relaxare, prin instalarea de piscine, terenuri de golf, cinematografe sau chiar rezervatii naturale cu plante si pasari exotice, care sa ii faca pe turisti sa uite ca se afla in tranzit.
Aeroporturile se reinventeaza: Shopping printre fluturi si pasari, relaxare la cinema si piscina (Foto)

Mai mult de 5 miliarde de pasageri au trecut prin aeroporturile din toata lumea anul trecut, potrivit Airports Council International. E un numar impresionant, avand in vedere ca populatia globului este de circa 7 miliarde.

Si toti acesti oameni care calatoresc cu avionul se lovesc de fiecare data de acelasi disconfort, legat de timpul care nu prea poate fi valorificat intre doua calatorii sau pur si simplu de oboseala fizica.

Pe acest fond, proprietarii si dezvoltatorii de aeroporturi reinventeaza conceptul de aeroport, lasand mult in spate zona strict utilitara a acestor locatii. Ei vor ca oamenii sa ajunga sa se bucure pur si simplu de timpul petrecut in aeroport, ba, mai mult, sa nu mai doreasca sa plece de acolo, scrie fastcoexist.com, dand exemplul actual al [url=http://www.swedavia.com/arlanda/]aeroportului Arlanda din Stockholm[/url], care ofera un pachet de nunta in balconul din turnul de control.

Iata si alte cazuri care vorbesc de tendinta aceasta de “schimbare la fata” a acestui segment din industria aviatica!

Aeroport cu parau si gradini naturale

La [url=http://www.airport.kr/eng/]aeroportul Incheon din Seoul[/url], Coreea de Sud, totul se invarteste in jurul cumparaturilor. Cunoscut ca una dintre cele mai fine destinatii de shopping din Asia, nu doar un aeroport unde se gasesc produse foarte bune, Incheon construieste acum un nou terminal, a carui livrare este programata pentru 2018.

Acesta va avea 6 niveluri si va continua, cu si mai mult lux, tema principala a aeroportului – shopping-ul – insa intr-un mediu care nu are nicio legatura cu inchiderea ermetica, specifica acestui gen de locatii.

Terminalul este conceput pentru a arata ca o rezervatie naturala, cu plante tropicale si curiozitati, intr-un glob de sticla, prin care sa patrunda din plin lumina soarelui. Proiectul include 2 parcuri, un parau, gradini naturale, un aviariu si multi fluturi. De asemenea, va fi instalata si o scena, pentru concerte, teatru si alte tipuri de evenimente.

Teren de golf si cinematograf

Aeroportul din Munchen ii conduce pe calatori intr-un fel de taram bavarez al minunilor – un microcosmos al orasului – cu o gradina interioara unde se bea bere si un showroom Audi.

In Singapore, aeroportul Changi are o piscina de inot cu tematica balineza, printre multe alte facilitati.
Divertismentul e la el acasa in Hong Kong, daca iei in considerare terenul de golf cu 9 gauri si cinematograful IMAX de 350 de locuri, care se lauda cu cel mai mare ecran din oras.

Aeroportul din Denver se imbraca tot mai mult in specific „Colorado”. Se extinde si se transforma intr-un al doilea for de interes al orasului, prin conectarea atat fizica, cat si emotionala cu centrul localitatii. Din proiectul de extindere fac parte un hotel “western”, un centru de conferinte, o piscina pe acoperis, cu vedere la muntii stancosi din zona, si o piata publica in aer liber, dedicata evenimentelor de interes pentru comunitate.

In aceasta categorie intra si aeroportul Chennai, din sudul Indiei, care se pregateste sa inaugureze doua noi terminale, ambele dezvoltate in jurul conceptului de oaza de liniste. Pasagerii vor traversa aici un pod de sticla peste o gradina tropicala tonica, plina cu palmieri, orhidee si alte plante indigene.

Sigur, se intampla lucruri dincolo de aceasta tendinta de a te “pune bine” cu pasagerii. Aeroporturile aspirationale, cum mai sunt denumite aceste locuri care lucreaza cu arta divertismentului pentru a ademeni clientii, au un mare potential de a face bani. Citeste [url=http://www.fastcoexist.com/1680367/the-airport-of-the-future-is-about-more-than-takeoff-and-landing#1]aici mai multe detalii[/url] legate de acest aspect.

Citeste si Cum zboara omul anului 2012: 7 inovatii din industria aeriana.