- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Cat de mult ar putea scadea preturile pachetelor turistice din Egipt

03 Feb, 18:39 • cristina.mihai
Preturile pachetelor turistice din Egipt ar putea sa scada in urma protestelor violente din aceste zile. Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) estimeaza ca reducerile de tarife ar putea ajunge chiar la 50% daca turbulentele nu vor lua sfarsit in scurt timp.
Cat de mult ar putea scadea preturile pachetelor turistice din Egipt

De obicei, preturile pachetelor turistice din zonele in care sunt probleme politice sau calamitati naturale scad drastic in perioada ulterioara evenimentelor.

„Dupa protestele violente din Atena de anul trecut, preturile pachetelor turistice in oras s-au diminuat si cu 50%, iar tarifele din insule s-au redus cu circa 30%”, spune Corina Marin, presedinta ANAT.

Aceasta se asteapta la scaderi de tarife similare si in cazul Egiptului, daca protestele violente vor fi mai indelungate. Preturile urmeaza sa coboare in zone afectate direct de conflicte, Cairo si Alexandria. In regiunile turistice, unde impactul protestelor a fost mai mic, tarifele vor scadea mai putin.

„De obicei scaderile de preturi sunt direct proportionale cu durata evenimentelor care afecteaza turismul. Spre exemplu, in Tunisia, unde protestele s-au incheiat relativ repede, preturile pachetelor turistice au inregistrat scaderi usoare”, mai spune Corina Martin.

Tunisia s-a repliat repede dupa evenimentele violente si a venit chiar cu noi slogane turistice, spune Martin. Operatorii din aceasta tara au mers pe ideea „Veniti sa vedeti cum arata Tunisia acum”.

Oficialii ANAT se asteapta ca numarul turistilor din Egipt sa creasca dupa incheierea protestelor tocmai ca urmare a scaderii tarifelor.

Agentiile de turism locale au anulat sau amanat charterele spre Egipt ca urmare a protestelor din aceasta tara. Majoritatea tur-operatorilor locali se asteapta insa sa reia cursele spre aceasta destinatie in primavara.

Compania Tez Tour a anulat charterele spre Egipt, iar agentia de turism Calibra din Cluj a amanat cursele pe care ar fi urmat sa le opereze de la jumatatea lunii februarie pentru martie.

Peste 100 de persoane au murit in sase zile de manifestatii violente. Ministerul roman de Externe a recomandat evitarea calatoriilor in Egipt.

Marile linii aeriene au alocat aeronave special pentru aducerea turistilor din Cairo spre casa. Tarom a anuntat deja ca va oferi reduceri de pret pe ruta Cairo-Bucuresti si ca va inapoia contravaloarea biletelor turistilor care aveau rezervate bilete spre capitala Egiptului, dar vor sa renunte la calatorie.

Si Lufthansa a alocat 4 aeronave pentru a repatria turistii din Egipt. Oficialii liniei aeriene germane sunt insa optimisti si considera ca evolutia protestelor nu va avea un efect major asupra veniturilor liniei aeriene.

Cateva zeci de mii de turisti romani merg anual in Egipt, aceasta fiind una dintre destinatiile cu cele mai mari cresteri pe plan local.