- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Ce-au facut in primul an de criza cele mai mari grupuri hoteliere din Romania. Marriott domina in continuare, Copos i-a depasit pe Negoita si Enache

06 Aug, 00:01 • cristina.mihai
Marriott, Ana Hotels si compania hoteliera a sindicalistilor sunt jucatorii locali care au inregistrat cele mai mari venituri anul trecut, fiecare avand o cifra de afaceri neta de peste 25 milioane euro.
Ce-au facut in primul an de criza cele mai mari grupuri hoteliere din Romania. Marriott domina in continuare, Copos i-a depasit pe Negoita si Enache

Firma Pro Hotels, a fratilor Ionut si Robert Negoita, clasata in 2008 pe locul 2 in topul celor mai mari companii hoteliere locale, a ajuns in 2009 pe pozitia a patra, fiind devansata de singurele firme din top 5 care cu venituri in crestere, Ana Hotels si Sind Romania, compania hoteliera a confederatiilor sindicale.

La nivel de cifra de afaceri, evolutia primilor 5 jucatori de pe piata nu a fost deloc liniara. Daca unii au inregistrat scaderi de pana la 30%, altii si-au majorat business-ul cu pana la 15%.

Aceste diferente sunt determinate, printre altele, si de zona in care se afla hotelurile din portofoliu. Astfel, cei care au majoritatea business-ului in orase care in trecut atrageau turistii de afaceri, cum este Continental Hotels si Pro Hotels, au avut cele mai mari scaderi de venituri. In schimb, cei care traiesc in mare parte din turism intern, de exemplu Sind Romania, au inregistrat cresteri.

In ceea ce priveste profitabilitatea, situatia este gri pentru aproape toti marii jucatori, care in 2009 fie si-au adancit pierderile, fie si-au diminuat considerabil profitul.

1: Societatea Companiilor Hoteliere Grand, proprietarul unitatii Marriott din Capitala, a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 109 milioane lei (circa 25,7 milioane euro), in scadere cu 20%, potrivit datelor transmise catre Registrul Comertului.

Desi continua sa fie pe minus, compania si-a diminuat pierderile cu cateva procente in 2009, acestea ajungand la 58,6 milioane lei, fata de 62,9 milioane lei in anul anterior.

Numarul angajatilor companiei a scazut cu 13% anul trecut, pana la 398.

Compania austriaca Bau Holding Strabag controleaza 55% din titlurile Societatii Companiilor Hoteliere Grand.

2: Sind Romania, compania hoteliera privata a confederatiilor sindicale, a inregistrat afaceri de 108,9 milioane lei (25,6 milioane euro), in crestere cu 5%.

Sind Romania a inregistrat si cea mai mare crestere de profit in 2009, de aproape 17%, pana la 20,9 milioane lei (4,9 milioane euro). De asemenea, numarul angajatilor companiei a crescut usor anul trecut, pana la 1.543 de persoane, fata de 1.533.

Societatea hoteliera a confederatiilor sindicale detine 15.500 de locuri de cazare in 24 de hoteluri si 25 de vile.

Cele mai multe active sunt detinute de CNSLR Fratia, peste 38%.

3: Ana Hotels, compania omului de afaceri George Copos, a realizat cea mai mare crestere a cifrei de afaceri nete in 2009, de 15%, pana la 107 milioane lei (25,2 milioane euro), in timp ce profitul a scazut de 13 ori, la sub 1 milion de lei.
Ana Hotels cuprinde 7 hoteluri, printre care si Hilton si Crowne Plaza din Bucuresti.

Numarul angajatilor companiei a crescut cu 60%, pana la 771 de persoane, potrivit datelor de pe Registrul Comertului.

4: Pro Hotels, compania prin care fratii Negoita controleaza hotelurile din portofoliu, a inregistrat o cifra de afaceri neta in scadere cu aproape 10%, pana la 96,2 milioane lei (circa 22 milioane euro), in 2009. Compania hoteliera a trecut pe pierdere anul trecut, cu 10 milioane lei, dupa ce in 2008 a inregistrat un profit de peste 920.000 lei. Pro Hotels si-a mentinut numarul de angajati.

Compania a deschis la sfarsitul lui 2007 hotelul Rin Grand Hotel, cel mai mare hotel din Europa, cu o capacitate de peste 1.400 de camere. Clasificat la 4 stele, acesta a acoperit 20% din intreaga capacitate de cazare a Bucurestiului.

De asemenea, fratii Negoita mai detin alte doua hoteluri in Capitala.

5: Continental Hotels, grup controlat de omul de afaceri Radu Enache, a inregistrat o scadere a cifrei de afaceri nete de aproape 30% anul trecut, pana la 81, 4 milioane lei (peste 19 milioane euro). Pierderile grupului hotelier au crescut anul trecut cu 160%, pana la 26 milioane lei (circa 6 milioane euro).

Numarul angajatilor grupului a scazut in 2009 cu peste 20%, pana la 934 de persoane.

Continental Hotels detine in portofoliu peste 2.000 de camere in unitati de doua, trei, patru si cinci stele.

Enache detine 50% din actiunile Continental Hotels, ceilalti actionari fiind fondul de investitii PPFI, SIF Transilvania, Fundatia Elias, alti actionari minoritari.

Piata hoteliera locala a inregistrat anul trecut o scadere medie de circa 30-40%, iar specialistii din domeniu nu se asteapta la o revenire in 2010. De altfel, unii dintre principalii jucatori de pe piata au spus deja ca afacerile sunt chiar in scadere in acest an, fata de 2009.

Update
Bucuresti Turism, firma care detine hotelul Radisson din Capitala, a intrat in top 5, inregistrat o crestere a veniturilor de peste 70%, pana la 99 mil. lei.