Turism

Cea mai mare achizitie din Europa de Est a grupului GED: 30% din Continental Hotels

01 Sep, 12:51 • cristina.mihai
Grupul spaniol GED a cumparat 30% din lantul hotelier Continental Hotels, controlat de Radu Enache. Aceasta este cea mai mare investitie din Europa de Est a fondului de investitii spaniol.
Cea mai mare achizitie din Europa de Est a grupului GED: 30% din Continental Hotels

GED a achizitionat de la fondul de capital de risc PPF Partners participatia de 30% detinuta in cadrul lantului hotelier romanesc Continental Hotels, au anuntat joi reprezentanti ai grupului spaniol.

Principalul actionar al Continental Hotels este Radu Enache.

De la inceputurile GED, in 1996, si pana in prezent, tranzactia amintita reprezinta cea mai mare investitie a GED in Europa de Est.   Continental Hotels este unul dintre principalele lanturi hoteliere din Romania cu un total de 14 hoteluri, printre care se numara si un hotel de 5 stele, trei de patru stele, si patru hoteluri Ibis gestionate de Accor. 

Compania estimeaza sa atinga la sfarsitul lui 2011 o cifra de afaceri de 21,1 milioane euro si un profit EBITDA de 5,3 milioane euro. In plus, in 2008, Continental a lansat un concept nou pentru piata romaneasca – Hello Hotel – un city hotel de doua stele. In total, reteaua hoteliera are 1.858 de camere in unele dintre principalele orase din tara, din care: Bucuresti, Constanta, Oradea, Arad, Sibiu si Targu Mures.

Continental Hotels a realizat anul trecut afaceri de 81 milioane lei, cifra apropiata celei din 2009. Compania a raportat in 2010 pierderi nete de 20 milioane lei, fata de 26 milioane lei in 2009.

Toate hotelurile Continental sunt de tipul city hotels si se adreseaza in special calatorilor in interes de afaceri. GED considera ca aceasta achizitie este o mare oportunitate avand in vedere momentul si ciclul economic in regiune. In plus, buna relatie existenta cu actualul actionar majoritar al Continental Hotels, sustinuta de participatia anteriora a GED in lantul hotelier, pana in anul 2006, va ajuta la realizarea planurilor ce vor pune in valoare potentialul enorm al Grupului hotelier.  

Lantul hotelier a intreprins deja o importanta restructurare a activitatii in exercitiul trecut din 2010, ceea ce a permis reducerea considerabila a costurilor fixe.

Cu aceasta noua achizitie, GED reafirma hotararea sa de a miza pe sectorul  turistic din Romania. Continental Hotels este cea de-a cincea companie in care se investeste in cadrul acestui sector, dupa operatiunile realizate cu Happy Tour, retea de agentii de voiaj lider in tara, Travel House, firma specializata in calatorii de afaceri, Paravion, entitate care ofera servicii on-line de calatorie, si Prestige Tour, agentie de voiaj.

In 2006, GED Eastern Fund impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Fundatia Post-Privatizare si-au vandut participatiile la Continental Hotels catre RED Group, care este controlat de presedintele retelei hoteliere, Radu Enache.

BERD, Fundatia Post-Privatizare si GED Eastern Fund detineau in total 20,111% din capitalul social al Continental Hotels.

Actionarii societatii de dezvoltare imobiliara RED Group au hotarat contractarea unui credit de maximum 10,5 milioane euro de la Raiffeisen Bank, iar banii urmau sa fie folositi in tranzactia de cumparare a pachetului de 20,111% din capitalul Continental Hotels, potrivit unui anunt publicat in Monitorul Oficial in luna octombrie 2006.

Vedeti [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-turism/cum-va-fi-ajutat-business-ul-continental-hotels-de-intrarea-ged-in-actionariat-67522/]aici[/url] cum va ajuta noul actionar business-ul hotelurilor din lant.