- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Cel mai mare hotel din Romania a incasat cu 30% mai putini bani anul trecut

15 Jan, 00:01 • cristina.mihai
Hotelul Rin Grand Hotel din Capitala, detinut de fratii Negoita, a inregistrat venituri de 9,1 mil. euro in 2009, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Ionut Negoita (foto), aceasta reprezentand o scadere de 30% fata de veniturile de 13-14 mil. euro inregistrate in anul precedent.
Cel mai mare hotel din Romania a incasat cu 30% mai putini bani anul trecut

In 2009, gradul de ocupare al celui mai mare hotel din Romania, dar si din Europa, de peste 1.200 de camere, a fost de 29%, in usoara scadere fata de anul anterior. Cea mai mare scadere s-a inregistrat pe partea de conferinte si evenimente in acest an, potrivit lui Ionut Negoita.

De altfel, in vara lui 2009, proprietarii Rin Grand Hotel au hotarat sa transforme 250 de camere din cele circa 1.500 ale hotelului in spatii de birouri si sa utilizeze mobilierul pentru modernizarea unei alte unitati din portofoliu, hotelul Confort Traian.

Fratii Negoita detin circa 2.000 de camere de hotel in 4 hoteluri din Capitala, Rin Grand Hotel, Rin Otopeni, Confort Traian si Confort Otopeni. Anul acesta, cei doi oameni de afaceri ar mai fi dorit sa inceapa constructia unui hotel intr-o statiune montana, incepand sa caute un teren pentru constructie inca din 2009. Totusi, desi intentiile de a mai face investitii in domeniu inca exista, Ionut Negoita spune ca nu vor fi facute demersuri in acest sens in 2010. „Asteptam semne privind evolutia pozitiva a economiei”.

Intreg grupul de hoteluri a inregistrat anul trecut venituri totale de 14,2 mil. euro, cu circa 20% sub nivelul inregistrat in 2008.

Totusi, pentru 2010 Ionut Negoita se asteapta la o crestere usoara a cifrei de afaceri, de 8-10%.

De altfel, majoritatea hotelierilor din Capitala se asteapta ca 2010 sa fie un an mai bun pentru piata.

Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, considera ca anul acesta piata hoteliera bucuresteana va recupera circa jumatate din scaderile importante de anul trecut, care in unele cazuri au ajuns si la 30-40%. „Sunt primele semnale pozitive. Pentru ianuarie hotelurile au mai multe rezervari decat in 2008”, spune Vasilescu, care considera insa ca daca piata totusi nu se va revigora, vor mai urma scaderi de tarife.

Anul trecut, tarifele hotelurilor din Bucuresti au scazut cu pana la 40%.

„Proprietarii de hoteluri au invatat in 2009 cum sa se adapteze rapid la piata. Acum sunt mult mai flexibili si cu siguranta vor oferi reduceri de tarife in situatiile in care se cere”, spune Vasilescu.