- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Cum a fost primit celebrul Orient Express in Gara de Nord

31 Aug, 18:02 • cristina.mihai
Fara trambite sau covor rosu, dar cu politisti, multi jurnalisti si cateva zeci de curiosi, Orient Express, celebrul tren de epoca european a sosit in Gara de Nord din Capitala in jurul orei 14.00, dupa o prima oprire in Romania, la Sinaia. Regele trenurilor a adus in gara bucuresteana turisti din intreaga lume, criza economica neafectand interesul fata de o calatorie in unul dintre vagoanele luxosului tren.
Cum a fost primit celebrul Orient Express in Gara de Nord

Trenul Venice Simpleon Orient Express a adus in Capitala 96 de pasageri, care au platit pentru calatoria Paris-Istanbul in jur de 8.000 de euro.

In tren se afla pasageri din intreaga lume, printre ei fiind vorbitori de engleza si franceza, germana si spaniola, dar si cativa polonezi si cehi, care astazi vor face un tur al Capitalei si vor vizita Patriarhia Romana.

Pe peron au fost cateva zeci de curiosi, de la copii la batrani, printre acestia si profesorul universitar Constantin Stanescu, care a venit in gara si anul trecut pentru a vedea faimosul tren. De ce? Din pasiune. „Am toate tipurile de machete de vagoane acasa. Imaginati-va o camera de 20 mp plina cu trenuri, care au in interior chiar si veioze, la fel ca ale acestuia, plus marcaje electrice si asa mai departe”, a spus Stanescu, pentru DailyBusiness.ro. Cu un ton usor dezamagit, el a povestit ca anul trecut, trenul a venit tras chiar de locomotiva originala, spre deosebire de acest an, cand aceasta este un model mai nou.

Desi linia la care a tras trenul a fost plina de curiosi, numarul acestora a fost aproape insesizabil fata de numarul calatorilor din gara, care nu stiau de prezenta faimosului tren la cateva linii distanta de ei.

„Am venit sa iau un tren. Nu stiam nimic de Orient Express”, a spus o tanara care astepta in Gara de Nord.

Adus in Bucuresti de un mecanic roman, care va mai conduce si faimosul tren Nostalgia, si care a condus si anul trecut Orient Express-ul, trenul va ramane in Bucuresti pana maine dimineata, cand isi va continua drumul spre Istanbul.

Mecanicul nu a dorit sa impartaseasca din experienta sa, mirat de atentia pe care i-o acorda jurnalistii.

Faimosul tren european a fost pus in circulatie la 5 iunie 1883. In timpul regimului comunist, Orient Express nu a circulat prin Romania, fiind interzis. Trenul si-a reluat traseul cu oprire in Sinaia si Bucuresti din 1998.