- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Cum se relaxeaza turistul roman in 2009: Vacanta in tara, fara agentie, cu buget sub 1.000 lei

09 Dec, 15:00 • cristina.mihai
Majoritatea turistilor romani prefera sa isi petreaca vacanta in 2009 in tara, pe cont propriu, cheltuind in general sume sub 1.000 lei de persoana si alegand servicii de conditii inferioare, rezulta dintr-un studiu de specialitate.
Cum se relaxeaza turistul roman in 2009: Vacanta in tara, fara agentie, cu buget sub 1.000 lei

Potrivit unui sondaj comandat de Ministerul Turismului si prezentat de Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, 65% dintre turistii romani au cheltuit in vacanta din 2009 sub 1.000 lei. 28% dintre acestia au cheltuit sub 500 lei pe membru de familie, iar 37% intre 500 si 1.000 lei. Peste 4.000 lei pe membru de familie au cheltuit doar 2% dintre romani.

Sondajul a fost finalizat in octombrie, insa ia in calcul si intentia de petrecere a vacantei pentru sarbatorile de iarna.

27% dintre romani aleg destinatia de vacanta la recomandarile prietenilor

Potrivit studiului, 56% dintre romani merg in vacanta pe cont propriu, fara a apela la o agentie de turism. Reprezentantii FPTR considera ca acest procent ridicat este determinat si de faptul ca majoritatea romanilor care pleaca in afara Romaniei in vacanta merg in Italia si Spania, unde stau la rude sau prieteni.

Cei mai multi turisti romani se bazeaza pe recomandarile cunoscutilor si prietenilor atunci cand trebuie sa aleaga o vacanta, ponderea acestora fiind de 27%. Urmatoarea sursa de informare este Internetul, de unde se informeaza 13% dintre turisti. Urmeaza presa cu 8% si contactul direct cu reprezentantii agentiei de turism, 5%. Dintre cele 2.000 de persoane intervievate, 41% nu au raspuns la aceasta intrebare.

60% dintre romani nu au plecat in vacanta in 2009

82% dintre romanii care pleaca in vacanta prefera Romania, 11% aleg strainatatea, iar 8% pleaca si in Romania si in afara. Preturile convenabile reprezinta principalul motiv pentru care au fost alese vacantele din tara.

Cei care pleaca in afara tarii in vacanta considera ca serviciile oferite sunt de calitate mai buna, iar preturile mai convenabile.

Sondajul comandat de Ministerul Turismului mai arata si ca anul acesta au mers in vacanta cu 5% mai multi romani fata de anul trecut. Totusi, ponderea celor care nu au fost si nici nu vor merge in vacanta este inca foarte mare, de 60%. Cresterea a fost determinata in special de turismul intern. Numarul turistilor romani care au plecat in strainatate s-a redus cu aproape 10%, potrivit datelor FPTR.

In a doua jumatate din 2010 turismul se va intoarce la nivelul din 2008

De asemenea, numarul turistilor straini care au calatorit in Romania a fost in scadere anul acesta, cu peste 15%. Cele mai importante reduceri au fost cele ale numarului turistilor din Republica Moldova, de circa 29%, Marea Britanie, de aproape 20% si Bulgaria, cu o scadere tot de circa 20%.

Specialistii din turism se asteapta la un inceput greu anul viitor, insa odata cu sezonul estival acestia spera ca scaderea pietei de servicii turistice din 2009, estimata la 12-13%, sa fie recuperata, astfel incat la finalul anului piata sa se intoarca la nivelul din 2008, a spus Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

„Speram ca in 2010 sa intalnim doar acordarea de tichete de vacanta si nu de prime, ceea ce ar insemna ca 30% din turismul romanesc ar fi acoperit de calatoriile prin tichete de vacanta”, a spus Dragos Raducanu, secretarul FPTR.

In 2009, potrivit unui sondaj comandat de Ministerul Turismului si prezentat de FPTR, doar 5% dintre turisti au primit tichete de vacanta. Dintre cei care au beneficiat de tichete de vacanta, un sfert au declarat ca nu ar fi plecat in vacanta daca nu ar fi beneficiat de aceste tichete.