- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Cum si-a crescut Christian Tour business-ul in an de criza: Bilete de avion si severitate cu rau-platnicii

08 Jan, 12:39 • cristina.mihai
Veniturile din vanzari ale Christian Tour au urcat in 2009 cu 20%, pana la circa 14 mil. euro. Cum a reusit agentia de turism aceasta crestere pe o piata in scadere cu 30-40%, in care mari jucatori ca Happy Tour au inregistrat scaderi? A introdus un nou departament, cel de ticketing, care a adus venituri de circa 2 mil. euro, si a pus acent pe recuperarea platilor, a explicat, pentru DailyBusiness.ro, Cristian Pandel (foto), proprietarul companiei.
Cum si-a crescut Christian Tour business-ul in an de criza: Bilete de avion si severitate cu rau-platnicii

„In 2008, am avut venituri din vanzari de 11,5 mil. euro. Pentru 2009, obiectivul initial era sa crestem cu 35%, insa criza economica si-a spus cuvantul si am inregistrat un avans de 20%, pana la 14 mil. euro, determinat in principal de diversificarea ofertei, prin infiintarea unui departament de ticketing (vanzari de bilete de avion – n.r.) la jumatatea anului”, spune Pandel.

Cifra de afaceri neta a companiei in 2008, bazata pe comisioane si nu pe valoarea vanzarilor, a fost de circa 5 mil. lei, potrivit Ministerului Finantelor.

Pandel a explicat ca majorarea veniturilor din vanzari nu a fost determinata de inchiderea altor agentii.

„Nu ne-a incantat ca au disparut multe agentii mici, pentru ca acestea revindeau pachetele noastre”, a spus seful Christian Tour.

Compania a tratat cu multa grija platile facute de agentiile revanzatoare, acesta fiind un alt aspect care a contribuit la cresterea cifrei de vanzari. „Daca cineva rezerva pachete de la noi si nu plateste, rezervarile sunt anulate. Avem un sistem informatic foarte bine pus la punct, in care sunt introduse agentiile rau-platnice si carora nu le dam biletele decat dupa ce se efectueaza plata”, a aratat Cristian Pandel.

El a adaugat ca majoritatea tur-operatorilor mari au vandut bine in acest an, dar ca scaderile vin ca urmare a problemelor recuperarii datoriilor de la agentiile revanzatoare.

„Pe lista gri a rau-platnicilor din baza noastra de date am introdus si agentiile care au facut probleme colegilor”, a spus Cristian Pandel, precizand ca atunci cand au fost probleme de plata a anulat rezervarile: „Nu facem compromisuri in acest sens”.

Pentru 2010, proprietarul Christian Tour vrea o crestere a veniturilor din vanzari de 30%, desi pentru piata vede o scadere usoara, de circa 5% fata de 2009.

„Am infiintat un nou departament, de circuite in Europa, am format o echipa din fosti angajati ai concurentilor. Asteptam sa vedem cum o sa mearga”, a afirmat Pandel.

Compania a devenit recent si reprezentant in Romania al unor tur-operatori mari cum ar fi Tui sau Dertour, ceea ce va impinge business-ul in sus in continuare.

Infiintata in 1997, Christian Tour se situeaza printre primele 20 de agentii de turism de pe piata locala. Principalii jucatori de pe piata sunt Happy Tour, Eximtur si Marshal Turism.