- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Grecia pierde turisti din Occident, dar \”castiga\” romani

15 Apr, 00:01 • elena.olteanu
Rezervarile pentru vacante in Grecia la vara au scazut per total cu 25-30%, informeaza Financial Times. Totusi, numarul turistilor romani care aleg aceasta destinatie va creste cu peste 10%, potrivit ANAT.
Grecia pierde turisti din Occident, dar \castiga\ romani

Aceasta scadere vine pe fondul recesiunii simtite in Germania si Marea Britanie, care generau cel mai mare flux de turisti in Grecia.

Zeci de hoteluri de 4 si 5 stele din Creta, Rhodos si Corfu, cele mai populare insule elene, au decis sa nu inceapa operarea de Paste, perioada in care demara de obicei sezonul, in scopul de a mentine costurile la un nivel cat mai scazut.

„Multi hotelieri isi vor tine unitatile inchise in aprilie si mai, sperand la un break-even in lunile urmatoare”, a declarat Nikos Angelopoulos, presedintele grupului hotelier SETE.

Cu toate acestea, Grecia nu va resimti o scadere a numarului de turisti romani.

Grecia va ramane in continuare destinatia numarul 1 in topul preferintelor romanilor„, a spus pentru DailyBusiness.ro Traian Badulescu, purtator de cuvant ANAT.

Acesta estimeaza chiar o crestere de 10-12% a numarului romanilor care vor vizita Grecia in 2009, pana la 280.000.

Din totalul turistilor romani care se duc anul acesta in Grecia, 80% vor calatori catre aceasta destinatie in perioada aprilie-octombrie.

„La capitolul cheltuieli, nemtii si britanicii incearca sa taie cat mai mult din cheltuieli in aceasta perioada, in schimb romanul tine prea mult la concedii”, a mai spus Badulescu.

Dupa Grecia, in topul preferintelor romanilor raman Bulgaria si Turcia.

Industria turismului din Grecia atinge valoarea de 35 miliarde de euro. Peste 50.000 de locuri de munca din aceasta industrie ar putea fi afectate daca hotelierii isi inchid unitatile primavara si toamna.

Hotelierii ofera turistilor straini reduceri de pana la 25%, pe fondul competitiei dintre Grecia si tari mai ieftine, ca Turcia si Croatia.

Recesiunea a lovit toate sectoarele din Grecia, operatorii de yacht-uri si croaziere inregistrand o scadere de 20% la rezervari.

Circa 17 milioane de turisti straini au vizitat Grecia in 2008, al treilea an consecutiv in care industria turismului grecesc a inregistrat o crestere. Din totalul turistilor, 30% au fost din Germania si Marea Britanie.